Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller

Hebt u een digitale meter en zonnepanelen geplaatst vóór 2021? Dan kunt u tot 19 januari 2022 via het digitale loket van Fluvius een aanvraag indienen voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.

Het Grondwettelijk Hof heeft voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter het principe van de terugdraaiende teller vernietigd. Dat betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies.

U kunt een aanvraag indienen via het digitale loket van Fluvius: www.mijn.fluvius.be/premies

De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het VEKA gebruikt uw gegevens uit de aanvraag om uw premie te kunnen uitbetalen. De bedoeling is om alle premies die voor half november zijn aangevraagd nog dit jaar uit te betalen:

Samengevat:

  • wie al een digitale meter heeft en zonnepanelen heeft geplaatst vóór 2021, kan tot 19 januari 2022 een aanvraag voor de retroactieve investeringspremie indienen;
  • wie nu nog een klassieke verbruiksmeter heeft en vóór 2021 zonnepanelen heeft geplaatst, kan de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen, uiterlijk tot 31 december 2025;
  • hebt u een hoog zelfverbruik wanneer de zonnepanelen in werking zijn of past u uw gedrag aan om dat te bereiken en zo voor een relatief laag elektriciteitsverbruik het nettarief te betalen? Dan kan de digitale meter voor u een financieel voordeel betekenen: het prosumententarief valt immers weg en wie zelf een digitale meter aanvraagt, krijgt bovendien een bonus van 100 euro bovenop de premie. 

Hebt u in zonnepanelen en een warmtepomp? Dan kunt u bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen ook in aanmerking komen voor de retroactieve warmtepomppremie. Vraag dan alvast tijdig de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan. De premie-aanvraag voor de warmtepomp (net zoals de premie voor decentrale installaties zoals een micro-WKK of windturbine) is nog niet definitief goedgekeurd.

Wenst u meer informatie over of hebt u hulp nodig bij de aanvraag van de retroactieve investeringspremie of een andere premie? Neem dan zeker contact op met het woonloket via woonloket@herent.be of via 0471 85 03 77. U kunt ook een afspraak maken via het telefoonnummer 016 85 30 20 of via Afspraak woonloket.

De woonconsulent bekijkt graag voor welke premies u in aanmerking komt en kan u helpen bij de aanvraag.

maandag 13 september 2021 8.59 u.