Ventileer en verlucht uw woning

De laatste maanden spenderen we meer tijd ‘in ons kot’. De lucht binnen in uw woning heeft vaak een veel slechtere kwaliteit dan de buitenlucht. Het is van groot belang om correct te ventileren en bijkomend te verluchten.

Doet u dit niet of onvoldoende? Dan kan de lucht te vochtig worden en is er een verhoogd risico op schimmelvorming. Daarnaast raakt uw woning ook vervuild, bijvoorbeeld door (fijn) stof. Onregelmatig verluchten en/of ventileren kan leiden tot astma, hoofdpijn, allergieën... Hecht hier dus zeker voldoende belang aan.

Ventileren doet u door voortdurend de lucht in de woning te verversen en vervuilde lucht af te voeren. Nieuwbouwwoningen worden daarvoor uitgerust met een ventilatiesysteem. Voor bestaande woningen is dat niet altijd mogelijk en moet er naar andere oplossingen worden gezocht.

Bij het renoveren van een bestaande woning kunt u investeren in een ventilatiesysteem of ventilatieroosters in uw nieuwe ramen. Voor die investeringen kunt u onder bepaalde voorwaarden premies krijgen. Meer informatie daarover kunt u krijgen bij het woonloket.

Verluchten doet u door uw raam of buitendeur gedurende een korte tijd wijd open te zetten. Zo wordt de binnenlucht snel vervangen door verse frisse buitenlucht. Laat dus niet de hele dag een raam op een kier staan maar zet twee keer per dag ramen en deuren een kwartier lang volledig open.

Wist u dat? Bij verluchten gaat er warmte verloren, maar de aangevoerde frisse lucht is droger en warmt daardoor sneller op dan de vochtige binnenlucht. Het energieverlies blijft dus zeer beperkt.

Enkele tips voor een optimale binnenlucht

  • Zet tijdens het koken de dampkap aan en eventueel een raam op een kier.
  • Zet na het douchen een raam open in de badkamer. Droog ook de douchemuren (eventueel met een aftrekker) en hang uw handdoek open om te drogen.
  • Droog de was zo veel mogelijk buiten.
  • Gebruik schoonmaakproducten zonder gevarensymbool en lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing.
  • Verlucht extra wanneer u pas geverfd of nieuwe meubels hebt.
  • Rook zeker niet binnen!

Met uw vragen kunt u terecht bij het woonloket via woonloket@herent.be of 0471 85 03 77. U kunt ook een afspraak maken bij het woonloket via het nummer 016 85 30 20 of door zelf een afspraak vast te leggen via de website van de gemeente en dit onder voorbehoud van de coronamaatregelen.

maandag 29 juni 2020 9.34 u.