Zonder bijen, geen lekkernijen!

Doet u ook mee met een leuke bijenactie? Of kunt u nog wat hulp of ideeën gebruiken? Laat het ons zeker weten via duurzaamherent@herent.be. Dan zetten we uw initiatief graag mee in de verf!

De bij is de belangrijkste natuurlijke helper bij de bestuiving van veel waardevolle land- en tuinbouwgewassen en wilde flora. Wist u dat de meeste gekweekte fruitsoorten afhankelijk zijn van kruisbestuiving door de honingbij? De voorbije jaren zijn de bijenpopulaties jammer genoeg voortdurend afgenomen.

Bijenvriendelijke acties
Op de Wereldmarkt op 1 mei zullen de lokale imkers uw vragen over bijen met plezier beantwoorden. Bovendien worden ook bloemzaadzakjes uitgedeeld om uw tuin bijenvriendelijker te maken. Daarnaast is op initiatief van de milieuadviesraad een bijenwerkgroep opgericht die zich inzet om onze gemeente blijvend om te vormen tot een paradijs voor de bijen!

Doet u ook mee met een leuke bijenactie? Of kunt u nog wat hulp of ideeën gebruiken? Laat het ons zeker weten via duurzaamherent@herent.be. Dan zetten we uw initiatief graag mee in de verf!

Meer informatie over de ‘Week van de Bij’ vindt u op www.weekvandebij.be.

8 tips voor een bijenvriendelijke tuin

  • Gebruik geen pesticiden.
  • Zorg voor bomen én struiken. Bomen zorgen elk jaar opnieuw voor stuifmeel en nectar voor bijen. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg en linde. Kies voor struiken die bessen dragen zoals sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster…
  • Plant eens een klimplant, zoals vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie, klimop…
  • Laat het gras maar bloeien. Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes. Of vorm het gazon om tot een bloemenweide.
  • Plant bolgewassen: sneeuwklokje, krokus, blauwe druif, tulp.
  • Vaste planten komen elk jaar terug tot bloei. Voorbeelden zijn anemonen, asters, geraniums, wilde marjolein, tijm, beemdkroon.
  • Zorg voor een bloemenakker met bloemenmengsels van een- en tweejarige bloemen. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.
  • Behalve aan voldoende voedsel hebben bijen nood aan geschikte nestgelegenheden, zoals bijenhotels, dode planten met holle stengels, blokken hout met gaten…

Gratis bloemenzaad: op de Wereldmarkt van 1 mei kunt u een zakje met bloemenzaad afhalen bij de stand van de milieudienst. Nadien is het bloemenzaad aan het onthaal van De Kouter te verkrijgen.

woensdag 17 april 2019 17.01 u.