Breng uw gevel tot leven!

Meer groen in de gemeente, dat kan door een geveltuin aan te leggen langs de stoep. Voor de aanleg krijgt u een eenmalige premie van 25 euro.

De aanleg van een geveltuin heeft talrijke voordelen. Tegeltuinen doorbreken de eentonigheid van het straatbeeld, geven kleur en dragen zo bij tot een aangenamere en mooiere leefomgeving. Bovendien voelen vogels, bijen en andere nuttige insecten zich thuis in dit gevelgroen, waardoor de biodiversiteit in de bebouwde omgeving verhoogt. Ook zorgt een groene gevel voor minder opwarming van de woonomgeving in een warme periode. Groene gevels milderen de effecten van wind, zorgen voor meer zuurstof in de omgeving en vangen fijn stof op.

Tegeltuinen worden aangelegd ofwel door een tegel langs de gevel weg te nemen uit het voetpad en hier vaste planten te planten, ofwel door een vaste bak met planten te plaatsen op de stoep tegen de gevel. Het mooiste resultaat wordt behaald met klimplanten.

U mag op openbaar domein een geveltuin alleen aanleggen met een vergunning van het college van burgemeester en schepenen. De vergunning wordt verleend na onderzoek ter plaatse van de aanvraag en als daaruit blijkt dat de aanleg van de geveltuin de vrije doorgang niet in het gedrang brengt.

Voor de aanleg krijgt u een eenmalige premie van 25 euro.

Meer info kunt u terugvinden op www.herent.be/geveltuin-aanleggen-eenmalige-premie

donderdag 21 maart 2019 8.58 u.