Mulch uw tuin met compost tot leven!

Mulchen betekent de bodem bedekken met een laag organisch materiaal. In de natuur vindt u zelden een onbedekte bodem. Denk maar aan de bladerlaag in een bos.

Waarom mulchen?

  • De bodem bedekken met organisch materiaal stimuleert het bodemleven. Wormen, pissebedden, duizend- en miljoenpoten en andere organismen verbeteren de bodemstructuur. De bacteriën en schimmels die het mulchmateriaal afbreken, nestelen zich in de bodem en remmen de groei van de ziektekiemen die de planten aantasten af.
  • Wormen graven diepe gangen die de waterafvoer bij hevige regen bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond en krijgt de bodem een lekkere bosgrondgeur.
  • De mulchlaag beschermt de bodem tegen rechtstreekse zon, uitdrogende wind en grote temperatuurverschillen.
  • En ten slotte remt de mulchlaag ook de groei van onkruid af.

Waarmee mulchen?

  • Compost: leg een laagje van ongeveer 5 cm. De compost voedt zowel de bodem als de planten. Versnipperd snoeihout is prima mulchmateriaal. Leg 5 cm tussen rozen en vaste planten en 10 cm tussen bomen en struiken. De houtsnippers verrijken de bodem en verbeteren de bodemstructuur. Meng ze echter niet in de bodem. Daar kunnen ze de voedingsstoffen uit de bodem vastleggen, zodat die niet langer beschikbaar zijn voor de planten.
  • Bladeren: het meest ‘natuurlijke’ mulchmateriaal.
  • Stro en plantenresten: ruim in de herfst de afstervende planten niet op, maar laat ze ter plaatse verteren. Bodem en planten worden er beter van.
  • Plastic is ongeschikt: plastic en andere inerte materialen verteren niet en leveren in geen enkel opzicht een bijdrage aan het bodemleven. Na verloop van tijd scheurt het plastic en zit u met … afval. Wilt u drastisch wortelonkruid te lijf gaan, bedek dan in het voorjaar de bodem met karton. Na enkele maanden zijn het karton en het onkruid verdwenen.

Wanneer mulchen?

U kunt het hele jaar door mulchen. Het meest natuurlijke tijdstip is de herfst. In de lente heeft mulchen vooral een onkruidwerend effect. In het begin van de zomer kunt u dan weer veel water besparen door te mulchen. Een organische mulchlaag hoeft u nooit te verwijderen omdat ze vanzelf verteert. Blijft er nog wat onverteerd grof of droog materiaal achter, dan verteert dat wel na afdekking met de nieuwe laag. En nu… mulchen maar!

maandag 20 mei 2019 11.45 u.