Meten is weten: fietstelweek

De fietstelweek is al weer even achter de rug, tijd dus voor een update!

De provincie verzamelde samen met verschillende gemeenten, waaronder Herent, gegevens over fietsgebruik. Zo kwamen we te weten welke wegen en kruispunten vaak of minder vaak gebruikt worden en op welke momenten van de dag of de week er het meest gefietst wordt.

De fietsdata zijn noodzakelijk om fietsnetwerken te verbeteren. Zo kan er vastgesteld worden of het aantal fietsers stijgt, welke trajecten reeds verzadigd zijn en waar alternatieve routes of nieuwe investeringen nodig zijn.

Zo blijkt dat de Terbankstraat als fietsverbinding naar Gasthuisberg zeer druk bereden wordt. Met de gegevens van de fietstelweek hebben we een sterk instrument in handen om bij de verschillende besturen en overheden aan te kloppen om van de Terbankstraat een fietsvriendelijke verbinding te maken.

Ook op de Mechelsesteenweg tussen de Omleiding en het op- en afrittencomplex van de autostrade werden ’s morgens en ’s avonds grote pieken gemeten voor het woon-werkverkeer. De gemeente wil sterk inzetten op duurzame mobiliteit en heeft nu meetgegevens om bij het gewest opnieuw op investeringen in veiligere fietspaden en vooral veiligere fietsoversteken aan dat op- en afrittencomplex aan te dringen.

Werken aan duurzame mobiliteit in Herent wordt vertaald in uitgewerkte projecten zoals fietspaden in de Termerestraat, autodelen, Velokadee… en in nieuwe projecten die nog in de startblokken staan: een fietsverbinding langs de A2, fietspaden voor de Haachtstraat…

maandag 26 november 2018 11.53 u.