Laadpalen - tips

Thuisladen

Wie met een elektrische wagen rijdt, kan deze opladen op privaat terrein, aangesloten op het eigen stroomnet. Dat vereist een eenmalige investering voor de infrastructuur maar daarna kan wel geladen worden aan een goedkoper elektriciteitstarief ten opzichte van openbare laadpalen. Na enkele jaren kan dit dan al de investering waard zijn.

Opgelet

  • Voor het gebruik, aanleggen of het inrichten van een onverharde grond om de wagen op te parkeren heb je in veel gevallen een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Gelieve in dit geval vooraf contact op te nemen met de dienst stedenbouw (stedenbouw@herent.be). Vooral de laadinfrastructuur zelf, heb je geen vergunning nodig.
  • Laadkabels die over het trottoir of fietspad liggen, zijn gevaarlijk voor voetgangers en fietsers en dus verboden. Ook constructies met kabelmatten, -goten, -sleuven, -tegels of kabels op hoogte zijn verboden. Zo houden we het openbaar domein veilig en toegankelijk.

Openbaar laden

Openbare laadpalen werden tot voor kort door Fluvius en Allego geplaatst, deze samenwerking is echter verlopen. Vlaanderen heeft een nieuwe concessiehouder aangeduid, zie https://www.herent.be/Laadpalen-uitbreiding-aanbod.

Semi-openbaar laden

Ook bedrijven en winkels zouden kunnen laadpalen plaatsen. Ze moeten wel toegankelijk zijn voor het publiek, zelfs al is het bijvoorbeeld enkel tijdens de openingsuren van de winkel of na de kantooruren.

De locaties worden bijgehouden op https://mow.vlaanderen.be/laadpalen.