Kunst En toen was er licht

Kunst | En toen was er licht

Herent

Bart Dewolf | Kerst trash boom | Henkelsite

Doorlopend van vrijdag 18 december tot en met zondag 3 januari

Bart Dewolf vertrok ooit vanuit de vraag wat toekomstige archeologen zouden kunnen afleiden uit vondsten van overblijfselen uit onze samenleving. Hij bouwt ze met de vondsten van zijn eigen (veld)onderzoek. Eén van de voordelen van werken met archeologische vondsten uit een tijdperk dat nog niet afgelopen is, is dat ze niet eerst dienen opgegraven te worden. Veelal worden ze gewoon naast de openbare weg aangetroffen. Ook ontmantelen van in onbruik geraakte toestellen en machines zijn een rijke bron aan grondstoffen en kennis.

De installaties van Bart Dewolf zijn als drie dimensionale collages, maar dan niet gebonden door de noodzaak van historische juistheid. Door objecten met een symbolische geladenheid en of een bijzondere connotatie te combineren komt hij tot surrealistische opstellingen. Olijk en geestig roepen ze een glimlach op, enkel bij nader bekijken valt soms de wrange onderliggende thematiek op. De installaties van Bart vormen een wereld op zich als komende uit post-apocalyptische kindersurprises en lijken een referentie naar hoe een neolithische beschaving totems zou kunnen bouwen uit ons afval.

Voor de Kerst trash boom werkt Bart rond het thema van hoe de wereld zo een kleine planeet geworden is dat we met een eenvoudig order dagelijks pakketten kunnen verzenden en of bestellen naar en van zowat de hele planeet, in een tijd dat niet enkel theater, voorstelling, concert of andere groepsactiviteit als gevaarlijk beschouwd worden, maar zelfs een zeer intieme gebeurtenis als het kerst samenzijn een dreiging wordt. Of hoe we bestellen uit verre werelddelen alsof we in het buurtwinkeltje staan, maar zelfs de buren niet meer kunnen/mogen ontmoeten. De typische theater- en concertspots staan zo opgesteld dat ze lijken op uitgebrande toortsen en fakkels, duister als deze hele periode, maar klaar in stand by om weer op te lichten.

George Cuvillier | Baken 3020 | Hangar 3020

Doorlopend van vrijdag 18 december tot en met het einde van het theaterseizoen 2020-2021.

Georges Cuvillier - Portfolio

Deze installatie werd op vraag van Hangar 3020 gebouwd om een cultuurbaken te creëren in Herent. Onze lokale kunstenaar Georges Cuvillier haalt zijn magisch monumentale bamboekunsten opnieuw naar het dorp.

Door de coronacrisis symboliseert de installatie niet enkel de culturele dynamiek van Herent, maar ook het gemis dat er heerst bij de mensen, het verschraald sociaal-cultureel leven en de non-tmoeting.

Smates | Vissen | GC De Wildeman

Doorlopend van vrijdag 18 december tot en met zondag 20 december.

Bart Smeets, in de kunstwereld beter bekend als Smates, is een Belgische straatkunstenaar die in 1978 in Asse werd geboren. Bart is altijd al een fan geweest van realistische tekeningen en schilderijen. Gespecialiseerd in fotorealistische kunst, probeert hij altijd iets te creëren dat bij de muur past of speelt met diepte en perspectieven. Geïnspireerd door de kenmerken van de muren waarop hij schildert, evenals zijn vorm en omgeving, creëerde hij het werk op de muur van GC De Wildeman. Hij speelt met 3D, perspectieven en één van lievelingsthema’s, vissen, om zijn muurschilderingen naar een geheel nieuw niveau te tillen.

De technische ploeg van De Wildeman dompelt het kunstwerk, de inkom en de parking 10.000 mijl onder de zee. Vreemde vissen en walvissen, duikboten, lokale bewoners en zeewier bevolken deze onderwaterwereld. Op die manier brengen we magisch onderwaterlicht in de duisternis en brengen we het kunstwerk opnieuw in de aandacht.

Winksele

Jason van der Woude | Architecturale bogen | kerk van Winksele

Doorlopend van vrijdag 18 december tot en met zondag 3 januari.

Jason bouwt voornamelijk grote installaties uit gerecupereerd materiaal. Zijn werken starten steeds vanuit het oogpunt van de kijker of gebruiker. Vanuit de context en zijn omgeving waar de installatie zich bevindt krijgt de installatie vorm en inhoud. Niet enkel bij zijn beeldende werken, maar ook in zijn andere activiteiten past hij dat toe. U kunt Jason ook contacteren voor uw Tiny House & Gipsy trailers, interieurvormgeving of meubelontwerp, food truck en popup winkels, speeltuinen opgebouwd uit natuurlijke materialen en boomhutten.

De architecturale vensterboorinstallatie wordt gemaakt naar aanleiding van de context waar ze in staat. Hierdoor is het werk altijd anders en uniek zelfs met het gebruik van steeds dezelfde materialen. Het venster geeft ons een blik op de wereld, elk kader weer een andere. Maar een venster geeft ons ook een spiegel naar onszelf om op te reflecteren en als we dan naar onze eigen reflectie kijken blijkt al snel dat u meer ziet dan uzelf en dat u bij wijze van spreken ook achter u kunt kijken in de reflectie. Zo draagt het venster het mooie drieluik verleden, heden en toekomst steeds weer mee in zijn werken. Voor de kerstperiode 2020 in Herent zal het werk speciaal worden uitgelicht.

Wie regelmatig naar het programma Stukken van mensen kijkt zal het werk van Jason herkennen als het glazenvensterdecor waar kunstkenner Bie haar gasten ontvangt. Dat werk kunt u nog steeds bezichtigen in de Verbeke Foundation.

Veltem-Beisem

Peter Snijders | ARCHEStextures | Achter de Sint-Laurentiuskerk Veltem

Doorlopend van vrijdag 18 december tot en met zondag 3 januari.

Lightart | Herentals | Peter Snijder

Het ‘ARCHEStextures’-project is een modulair systeem dat in zijn basisvorm ‘ANGULUS, cover me’ 3m x 3m x 4m meet. Modulair wil zeggen dat verschillende vormen opgebouwd kunnen worden.

‘ARCHEStextures’ bestaat uit een simpele constructie, bekleed met fragiele draden die als getekende lijnen oplichten door UV-lampen. De installatie krijgt daarmee wel iets van een ruimtelijke blauwdruk – een ontwerp van een eigen, gefantaseerde architectuur in een nieuwe (of oude?) en alternatieve stad. Met die constructie maakt de kunstenaar zijn droombeeld met licht tot realiteit en laat hij zijn persoonlijk ‘universum’ naadloos opgaan in de stedelijke omgeving en diens erfgoed.

En dat is één van de bijzondere eigenschappen van licht: het onthult objecten, ruimtes en ideeën die anders onzichtbaar waren gebleven. We kunnen zo meer zien, doen en beleven, onze wereld wordt groter en fantasie wordt werkelijkheid.

‘ANGULUS, cover me’

Elke draad is een perfecte rechte lijn die telkens enkele centimeters verschoven wordt en zo een perfecte boog vormt. Elke rechte lijn staat voor de mening van het individu. Als elke individuele mening ook zou luisteren naar en rekening houden met de mening van een ander individu, dan krijg je een perfecte redenering omdat die rekening houdt met nuances en, net zoals bogen in de architectuur, hier het sterkste fundament vormt van een samenleving.