Krijgt u voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel uw griepprik!

De Covid-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Door een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen de risicopersonen dan ook voorrang.

Als we voorkomen dat mensen heel ziek worden door griep, blijven de ziekenhuisbedden vrij voor een eventuele coronapiek.

Behoort u tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan uw arts en haal uw vaccin voor 15 novemberVanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

  • Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van hart, longen of nieren.
  • Iedereen die in een instelling verblijft.
  • Iedereen die samenwoont met mensen uit bovenstaande groepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Iedereen die in de gezondheidssector werkt.
  • Iedereen ouder dan 50 jaar.

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijgt u toch griep, dan bent u minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat het komende najaar waarschijnlijk zal overheersen.

Hoeveel kost uw griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijft u in een woonzorgcentrum, dan is het zelfs gratis. Wilt u weten of u tot een risicogroep behoort? Of hoeveel uw griepvaccin precies kost? Vraag het aan uw huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be.

maandag 21 september 2020 9.58 u.