Koopje of verdacht aanbod? Tips om veilig online te shoppen

U vindt online een mooi aanbod voor een reis, maar u weet niet of dat betrouwbaar is? Neem nooit overhaast beslissingen en informeer u grondig over de website en over het aanbod. Zorg ervoor dat u weet wat u koopt.

Heel wat consumenten komen in contact met onbetrouwbare webshops. Zo ontving de FOD Economie in 2018 meer dan 250 meldingen over oplichting bij het online boeken van reizen. Een stijging van 43% ten opzichte van 2017. Het gemiddelde financiële verlies kwam op 1.062 euro.

Daarom voeren de FOD Economie en het Europees Centrum voor de Consument een campagne en geven ze tien eenvoudige tips om malafide websites te herkennen.

Hoe kunt u een onbetrouwbare website herkennen?

  • Check de reputatie van de website. Surf via een zoekmachine naar de meningen en ervaringen van andere consumenten. Koppel termen als ‘fraude’, ‘misleiding’ of ‘bedrog’ aan uw zoekopdracht.
  • De eerste is niet altijd de beste. Stort u niet op de eerste resultaten die een zoekmachine oplevert. Meestal gaat het om advertenties, soms voor onbetrouwbare sites.
  • Informeer u grondig over het aanbod. Laat u niet te snel door het aanbod be├»nvloeden. Neem de tijd om alle kenmerken te bekijken en check eerst de totale prijs vooraleer u bestelt.
  • Ga na of u met kredietkaart kunt betalen. Kies voor die betaalmethode. Bij eventuele problemen hebt u dan meer kans om uw geld terug te krijgen.
  • Geen https, geen deal. Controleer voor u betaalt of het adres van de site begint met ‘https’. Als dat niet het geval is, betekent het dat de site niet veilig is.

Wilt u meer tips? Wilt u weten wat uw rechten zijn? Kijk snel op www.weetwatjekoopt.be

Hebt u toch problemen met een online aankoop?

Meld problemen aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be en bij het Europees Centrum voor de Consument wanneer het bedrijf zich in een ander Europees land bevindt.

Hebt u met een kredietkaart betaald?

Probeer dan uw geld te recupereren via de website www.mijnkaart.be

woensdag 12 juni 2019 15.54 u.