Je hebt maar drie minuten...

Woningbranden eisen in ons land ieder jaar heel wat dodelijke slachtoffers. Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang, maar ook het hebben van een vluchtplan. Iedereen doet minstens een jaarlijkse evacuatieoefening op het werk of op school. Waarom zou je dat thuis niet doen?

Een goed vluchtplan begint met een snelle melding van gevaar. Rookmelders zorgen voor een snelle detectie bij brand en het ingeoefende vluchtplan zorgt ervoor dat je samen met je gezin tijdig je woning kunt verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen: wie neemt de kinderen mee, wat met de huisdieren, waar hangt de sleutel, langs welke weg kun je naar buiten …. Het is van levensbelang om op elke slaapkamer een zaklamp te leggen. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus je licht uit. Zorg voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Zo wordt de brand ‘opgesloten’ en krijgt hij zo weinig mogelijk zuurstof.

Bij brand is er geen tijd om na te denken: elke seconde telt!

Belangrijk is om in alle kamers een rookdetector te hebben, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Uiteraard is daar ook een risico op brand: plaats dus een rookmelder in de nabijheid van die ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. In grotere woningen kun je het beste kiezen voor gekoppelde rookdetectoren zodat het alarm op meer plaatsen hoorbaar is.

woensdag 19 april 2023 14.36 u.