Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor valse berichten

Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties. Hierbij enkele tips om veilig aan telewerken te doen.

Blijf alert voor berichten met:

  • aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen...;
  • links naar valse nieuwssites;
  • valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus.

Klik niet op verdachte links

Wees daarom waakzaam en klik niet zomaar op links in verdachte berichten. Door te klikken op verdachte links kunt u zonder het te weten virussen downloaden. Producten van valse verkoopsites worden niet geleverd en uw rekening wordt geplunderd als u uw bankkaartgegevens invult. Let ook op voor valse geldinzamelacties!

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Het CCB waarschuwt voor een programma waarmee u de evolutie van het virus op een wereldkaart kunt volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof u de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Met de COVID19 Tracker App kunt u schijnbaar gevallen van COVID-19 opvolgen. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam ‘CovidLock’ kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijgt u meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe u binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer u dat niet doet, wordt alle data van uw toestel verwijderd en dreigt men om al uw contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

Tips voor veilig telewerken:

  • Wees altijd op uw hoede als u een onverwacht bericht krijgt dat niet persoonlijk aan u gericht is. Deze berichten en applicaties zijn zeer professioneel gemaakt en lijken dan ook echt. Het is soms moeilijk om de bron te achterhalen.
  • Denk twee keer na voor u een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Denk ook altijd twee keer na voor u op een link klikt.
  • Installeer enkel App’s uit de officiële App Store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Installeer een virusscanner: deze zorgt ervoor dat uw computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om uw computer en uw gegevens te beschermen.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Meer informatie:

Een campagnevideo op YouTube
Tips voor veilig telewerk safeonweb
Cybercriminelen verspreiden ook virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties

woensdag 25 maart 2020 13.31 u.
Sluiten

Coronavirusmaatregelen

De gemeentelijke diensten werken met een minimale personeelsbezetting in De Kouter tot en met 19 april. De mailberichten worden onregelmatig gelezen, maar wel behandeld hoewel het even kan duren. Hebt u een dringende vraag voor het lokale bestuur bel dan 016 85 30 20 of mail naar info@herent.be. Er is telefoonpermanentie tijdens de kantooruren: 8.30 – 12 uur, 14 - 16 uur en op maandagavond 17.30 – 19.45 uur, vrijdag tot 12 uur.
Voor vragen i.v.m. corona bel naar 0800 14 689.
Volg onze website. Hartelijk dank voor uw begrip.