Gooi sigarettenpeuken nooit op straat of in de natuur

Na 15 jaar afbraaktijd zijn ze nog steeds schadelijk.

Bijna 50% van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken

De jaarlijkse Lenteschoonmaak zit er weer op met als ‘buit’ lege blikjes, petflessen, verpakkingsplastic, glazen flessen, papiertjes en mondmaskers. Ongeveer de helft van het aantal stuks zwerfvuil betreft echter sigarettenpeuken. Die zijn niet makkelijk om op te ruimen met een grijper. Zelfs na een grondige opruimactie blijven er veel liggen. Ongeveer 2 van de 3 peuken komen in de omgeving terecht. In Vlaanderen maakt dit zo’n 100.000 peuken per dag. Naar schatting komen 845.000 ton peuken jaarlijks wereldwijd in de wijde natuur terecht.

Na 15 jaar afbraaktijd nog steeds schadelijk

Wist je dat een sigarettenfilter nauwelijks biologisch afbreekbaar is? Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niets meer van over, ook dan is het plastic niet echt ’vergaan’, maar afgebroken tot microplastics. Die zijn niet zichtbaar, maar toch richten ze nog altijd veel schade aan.

Microplastics in de voedselketen

De microplastics zweven rond in het water, waardoor ze in de magen van vissen en andere waterorganismen terechtkomen. Sommige dieren eten peuken zelfs integraal op. Wanneer zulke vissen op ons bord belanden, kan het zijn dat wij ook kleine plasticdeeltjes binnen krijgen.

Schadelijke stoffen

Naast plastic bevatten sigarettenfilters ook chemicaliën zoals nicotine, zware metalen, pesticiden, antivries en arseen. De peuken komen terecht in het water waar die schadelijke stoffen oplossen. Ook planten ondervinden last van deze schadelijke chemicaliën. Sommige planten groeien trager en worden minder groot.

Nasmeulen

Wist je dat een sigarettenpeuk soms 3 tot 4 uur blijft nasmeulen? Een smeulende peuk is een veel voorkomende oorzaak van een bosbrand.

Wat kunnen rokers doen?

Lukt het je (nog) niet om te stoppen met roken, maar wil je je steentje bijdragen aan een schonere natuur? Gooi je peuken dan nooit op straat of in de natuur. Doof je sigaret zorgvuldig en gooi ze dan in een openbare vuilnisbak. Is er geen vuilnisbak in de buurt? Neem altijd en overal een zakasbakje mee. Je kunt het afgesloten zakasbakje in je broekzak of je handtas steken en nadien leegmaken in een vuilnisbak.
31 mei is het ‘Wereld Anti-Tabaksdag’. Die dag staat in het teken van het verminderen van tabaksgebruik. Laten we er meteen ook Anti-peuken-op-de-grond-werpdag van maken – en daar nadien een blijven goede gewoonte van maken.

woensdag 25 mei 2022 9.51 u.