Gezond binnen ook in de winter

De winter staat voor de deur en de torenhoge energieprijzen maken het al een uitdaging om ons huis lekker warm te houden. Maar verlies in je strijd tegen de koude buitenlucht, ook niet de voordelen van verse binnenlucht uit het oog. Ontdek onze tips voor een gezonde binnenruimte.

Vervuilde lucht in huis

Misschien merkte je het zelf nog niet op, maar ons huis bevat tal van bronnen die de binnenlucht vervuilen. Wijzelf en de huishoudelijke taken die we doen, produceren heel wat vocht. Denk maar aan schoonmaken, koken of douchen. Daarnaast zorgen bouwmaterialen, poetsproducten en andere spullen die we gebruiken voor ongezonde stoffen in ons huis. Deze stoffen stapelen zich op en zorgen voor ongezonde binnenlucht. Wist je dat de binnenluchtkwaliteit hierdoor slechter kan zijn dan de buitenlucht?

Kan het kwaad?

Wie veel tijd in een woning of een gebouw met vervuilde binnenlucht doorbrengt, kan gezondheidsklachten krijgen zoals luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Vervuilde binnenlucht kan ook leiden tot mindere prestaties op school en op het werk. Je verliest namelijk je concentratie als er te weinig zuurstof en veel verontreinigende stoffen in de lucht hangen. Bovendien raak je makkelijker besmet met infectieziekten in slecht verluchte ruimtes. Kortom: het effect van een vervuilde binnenlucht valt niet te onderschatten, zeker als je weet dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnen doorbrengen.

Zorg voor verse lucht

Door eenvoudige maatregelen kan je de lucht in je huis gezond houden. Maak gebruik van je ventilatiesysteem en/of ventilatieroosters om verse lucht binnen te laten. Ook als je dit niet hebt, kun je voor verse lucht zorgen door ramen te openen. Bij activiteiten die veel vocht produceren of waarbij je producten gebruikt, is dit extra belangrijk.

Vind jij zowel een gezond huis als een gezellig warm huis belangrijk? Kijk dan zeker eens op www.gezondbinnen.be voor tips om via kleine of grote ingrepen efficiënt te ventileren en warmteverlies te beperken.

Wist je dat....

... tochthonden niet enkel tocht voorkomen

Luchtcirculatie in huis is nodig om elke ruimte van voldoende verse lucht te voorzien. Tochthonden verhinderen deze luchtdoorstroming door het huis.

...je beter meermaals kort je ramen opent dan 1 keer te lang

Je huis kan te sterk afkoelen wanneer ramen lang open staan. Kies liever voor het meermaals kort openen van je ramen dan één keer lang. Zo verlies je minder warmte én voorzie je je huis vaker van verse lucht.

... je de temperatuur in je huis best niet onder de 15°C laat zakken

Iedereen bespaart op verwarming, maar de temperatuur binnen onder de 15°C laten zakken, is geen goed idee. Een te lage temperatuur verhoogt de kans op schimmels in je huis.

... je het minste energie verbruikt door te ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem

Wanneer je de aanvoer van verse lucht op een gecontroleerde manier laat verlopen, bespaar je het meeste energie. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmterecuperatie is de meest energiezuinige manier van ventileren. Raamroosters of het openen van ramen zijn minder energie-efficiënte methoden.

... verse lucht een must is om CO-vergiftiging te vermijden

Elke vorm van verbranding heeft zuurstof nodig. Wordt er niet voldoende verse lucht aangevoerd, dan heb je kans op CO-vorming. Spring dus voorzichtig om met verbrandingstoestellen.

... een oranje gasvlam wijst op een CO-risico

Controleer regelmatig de kleur van de vlam: blauw is goed, geel duidt op een slechte verbranding. Voer verse lucht aan en laat je toestel nakijken door een vakman. https://www.antigifcentrum.be/koolstofmonoxide

... hout stoken voor ongezonde lucht zorgt, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis

Door hout te stoken komen er ongezonde stoffen vrij. Door minder of bewuster te stoken zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren. www.vmm.be/houthetgezond

dinsdag 22 november 2022 9.23 u.