Genieten in het eigen groen, zonder teken

De eerste zonnestralen doen ons dromen van zalig genieten in eigen tuin, onze ‘eigen’ groene oase. Maar die groene oase heb je nooit voor jou alleen. Misschien heb je nog nooit een teek gezien in je tuin, maar uit onderzoek blijkt dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin.

Met enkele simpele ingrepen kun je de aantrekkelijkheid van je tuin voor teken beperken.

Herent bevindt zich in risicoklasse 2 ‘matig verhoogd risico’

Grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied, dan zijn maatregelen om teken uit je tuin te weren zeker aangewezen! Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op die veel gebruikte plaatsen!

Maatregelen

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaats je het beste niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken ‘speelgras’ onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen.
  • Wie toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing heeft of een moestuin die door vrije natuur wordt begrensd, maakt het beste een droge border (50-100 cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.
  • Krijgt je tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in je tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant je het beste niet hun lievelingskostje: zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn …).

Ook eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar je toe brengen! Voorkom dus teken bij je huisdier door een dagelijkse controle. In het tekenseizoen kun je preventief je hond of kat behandelen tegen teken. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.

Controleer op tekenbeten

Maar het blijft hoe dan ook belangrijk om te controleren op tekenbeten na werk of spel in de eigen tuin.. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren iedere dag. Vind je een teken, verwijder die dan correct en ontsmet de plaats van de beet. Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je griepachtige symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij je huisarts langs.

Meer info vind je op www.tekenbeten.be

woensdag 25 mei 2022 10.07 u.