Fairtradegemeente Herent ijvert voor eerlijke handel én lokale landbouw.
Kiezen voor eerlijke handel én lokale landbouw in Herent
Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten mag zich vandaag Fairtradegemeente noemen. Deze gemeenten steken de handen uit de mouwen om hun inwoners te overtuigen om te kiezen voor eerlijke handel en duurzame landbouw.
Bij de lancering van de Fairtradegemeentecampagne in 2004 waren de mensen van Oxfam Wereldwinkel en Vredeseilanden Herent er als de kippen bij om het gemeentebestuur te overtuigen om van Herent een Fairtradegemeente te maken. Als eerste gemeente in Vlaams-Brabant voldeed Herent in 2006 aan de voorwaarden voor de titel. Een lokale trekkersgroep houdt het onderwerp levend in de gemeente en spreekt met allerlei acties inwoners, verenigingen, scholen, handelaars en bedrijven aan om te kiezen voor fair trade fruit, groente en vlees van Herentse boeren.
Gemeenteraad vernieuwt Fairtraderesolutie
Na 10 jaar nam het gemeentebestuur zijn engagement opnieuw onder de loep. Op 10 mei 2016 keurde de gemeenteraad een 'vernieuwde' Fairtraderesolutie goed. Het gemeentebestuur wil daarmee nog meer aandacht besteden aan een duurzaam aankoopbeleid door producten van eerlijke handel en de kortevoedselketen naar voor te schuiven. De gemeente engageert zich ook om een actieplan te maken met aandacht voor o.a. vorming, interne of externe coaching en het onderzoeken van mogelijkheden voor samenaankoopacties voor bijvoorbeeld Fairtradebedrijfskleding.
Fairtradefans en Fairtradestraten
De tijd dat je voor Fairtradeproducten enkel in de Oxfam Wereldwinkel terecht kon is gelukkig voorbij. Vandaag vind je in alle Herentse warenhuizen een groeiend aanbod producten van eerlijke handel. Steeds meer Herentenaren kopen fair trade en outen zich als 'Fairtradefan'. In de Leo Meulemansstraat, Keulenstraat en Sergeysstraat zijn er zelfs zoveel fans dat deze straten officieel het label 'Fairtradestraat' hebben gekregen.