Fairtradegemeente Herent

Fairtradegemeente Herent ijvert voor eerlijke handel én lokale landbouw.

Kiezen voor eerlijke handel én lokale landbouw in Herent

Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten mag zich vandaag Fairtradegemeente noemen. Deze gemeenten steken de handen uit de mouwen om hun inwoners te overtuigen om te kiezen voor eerlijke handel en duurzame landbouw.

Bij de lancering van de Fairtradegemeentecampagne in 2004 waren de mensen van Oxfam Wereldwinkel en Vredeseilanden Herent er als de kippen bij om het gemeentebestuur te overtuigen om van Herent een Fairtradegemeente te maken. Als eerste gemeente in Vlaams-Brabant voldeed Herent in 2006 aan de voorwaarden voor de titel. Een lokale trekkersgroep houdt het onderwerp levend in de gemeente en spreekt met allerlei acties inwoners, verenigingen, scholen, handelaars en bedrijven aan om te kiezen voor fair trade fruit, groente en vlees van Herentse boeren.

Gemeenteraad vernieuwt Fairtraderesolutie

Na 10 jaar nam het gemeentebestuur zijn engagement opnieuw onder de loep. Op 10 mei 2016 keurde de gemeenteraad een 'vernieuwde' Fairtraderesolutie goed. Het gemeentebestuur wil daarmee nog meer aandacht besteden aan een duurzaam aankoopbeleid door producten van eerlijke handel en de kortevoedselketen naar voor te schuiven. De gemeente engageert zich ook om een actieplan te maken met aandacht voor o.a. vorming, interne of externe coaching en het onderzoeken van mogelijkheden voor samenaankoopacties voor bijvoorbeeld Fairtradebedrijfskleding.

Fairtradefans en Fairtradestraten

De tijd dat u voor Fairtradeproducten enkel in de Oxfam Wereldwinkel terecht kon is gelukkig voorbij. Vandaag vindt u in alle Herentse warenhuizen een groeiend aanbod producten van eerlijke handel. Steeds meer Herentenaren kopen fair trade en outen zich als 'Fairtradefan'. In de Leo Meulemansstraat, Keulenstraat en Sergeysstraat zijn er zelfs zoveel fans dat deze straten officieel het label 'Fairtradestraat' hebben gekregen.

Sluiten

De Kouter op afspraak en met een mondmasker

U bent welkom in De Kouter, maar enkel op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken (016 85 30 20). Als u naar De Kouter komt moet u een mondmasker dragen en komt u het liefste alleen tenzij u begeleiding nodig hebt. Respecteer de andere voorzorgsmaatregelen.

Burgerzaken is enkel beschikbaar voor dringende zaken en enkel na telefonisch contact (016 85 30 20). Voor al uw andere vragen, verwijzen we u door naar ons thuisloket. Of u kunt de dienst burgerzaken bereiken per e-mail op burgerzaken@herent.be

Beperk uw en onze contacten, stel uw bezoek aan De Kouter uit als dat kan en gebruik het thuisloket. Daar kunt u heel wat dienstverlening van thuis uit aanvragen. Voor de dagelijkse werking helpt de gemeente u graag telefonisch verder. Meer info over het coronavirus vindt u hier.