Egelwegel

Met zijn stekels en spitse snuit kent iedereen de egel wel, en door zijn voorliefde voor slakken ziet elke tuinier hem graag komen. Aangezien onze tuinen steeds vaker hermetisch worden afgesloten, hebben egels vaak geen andere keuze dan via de straat van de ene naar de andere tuin te lopen. Op straat sneuvelen ze dan al te vaak onder de wielen van een auto. De egel is dan ook steevast één van de meest gemelde verkeersslachtoffers op dierenonderdewielen.be. Om hieraan iets te doen wil Natuurpunt via het project ‘Egelstraat’ iedereen bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. De gemeente springt mee op de kar en roept al haar inwoners op om hun tuinen met elkaar te verbinden.

Voor wie

Alle inwoners van Herent

Voorwaarden

  • Maak een opening van 15 x 15 cm in of onder de tuinomheining.
  • Registreer je haag of egelwegel op www.egelstraat.be en voeg een foto toe.

Hoe gaan we te werk?

Egels kunnen vaak vrij eenvoudig van de ene tuin naar de andere door onderaan door een haag te kruipen. Heb je toch een kunstmatige omheining zoals een muur, houten schutting of draad, dan kun je egels helpen door een ‘egelwegel’ te maken. Dat is een opening van 15 x 15 cm in of onder de tuinomheining, waardoor egels veilig van de ene naar de andere tuin kunnen lopen.

Registreer vervolgens je haag of egelwegel via deze link. Wie haar/zijn egelwegel Herent registreert, krijgt een ‘egelwegel’-bordje om boven de doorgang te hangen (zo lang de voorraad strekt gratis te verkrijgen aan het onthaal van de gemeente (liefst afhalen in de namiddag). Je kunt aan het onthaal ook een handige brochure vinden met meer info over de campagne, over de egel zelf en hoe je die naar je tuin kunt lokken.

Vergeet niet een foto van je egelwegel of andere egelvriendelijke maatregelen op sociale media te plaatsen met de hashtag #egelstraat en #gemeenteherent. Zo kun je ook andere mensen inspireren om egels van een verschrikkelijk lot te redden.

Als je in je straat of buurt 10 tuinen kunt verbinden, wordt die straat uitgeroepen tot een echte ‘Egelstraat’. Overtuig dus zeker uw buren om mee te doen. En wie weet kunnen jullie wel het grootste aantal tuinen met elkaar verbinden en wint je straat de wedstrijd De Langste Egelstraat van Herent!

Kostprijs

Deelname is gratis en vrijwillig

Meer info

Meer info kun je in de brochure vinden (te verkrijgen aan het onthaal van de Kouter). Neem eveneens een kijkje op de website www.egelstraat.be of mail naar egelstraat@natuurpunt.be met specifieke vragen over egels of de campagne.