ECO in de eigen tuin is logisch!

Het besef dat we de natuur een helpende hand toe moeten steken in ons eigen tuintje groeit. Als beloning kunnen we genieten van bloemenpracht, vogelzang, fladderende vlinders en zoemende bijtjes.

Dat ‘ecologisch beheer’ van de tuin biedt tal van voordelen. Dat pesticiden schadelijk zijn voor mens en milieu en dat we onze kinderen het beste niet op in een bespoten gazon laat spelen, dat wisten we al. Maar in de ecologische tuin vinden ook bijen voedsel en bijen zorgen als bestuivers op hun beurt voor ons voedsel. De egel en de merel voelen er zich thuis en eten zich rond met vervelende slakken. De vlinders komen zich tegoed doen aan de talloze bloemen. Maar hoe doet u dat dan? Simpel: laat uw tuin eens wat verruigen. Niet al het ‘onkruid’ is storend.

Wilt u graag tips van deskundigen over de inrichting van een ecologische tuin of hebt u al heel wat zaken ondernomen in uw tuin waardoor u misschien in aanmerking komt voor het groene-tuinlabel van Herent? Surf naar de gemeentelijke website en vind er alle info over het label dat de gemeente i.s.m. Natuurpunt uitreikt.

Ook logisch voor de gemeente!
De gemeente zet volop in op het ecologisch beheer van de openbare ruimte. Een eerste stap is het bannen van pesticiden (verboden sinds 2015) voor onkruidbestrijding. De mannen van de groendienst gaan het onkruid te lijf met schoffel en hak, met brander en stomer en veegmachine. En waar het niet stoort, daar mogen al eens wat plantjes blijven staan. Ook dat is ecologisch. Een doordacht ontwerp en beheer van de openbare ruimte zorgt voor een mooi en groen geheel, waar de natuur ook een plaats krijgt. Ruimte voor water, planten, wilde dieren en insecten maakt het openbaar groen in onze gemeente tot een ecologisch geheel, een soort ‘snelweg’ waarlangs flora & fauna over de gemeentegrenzen heen in verbinding staan. Om dit efficiënt te kunnen beheren heeft onze groendienst in oktober een cursus gevolgd over ‘Ecologisch beheer van openbaar domein’ i.s.m. Interleuven en IGO. Zo staan de medewerkers weer klaar om de handen uit de mouwen te steken... op ecologische wijze welteverstaan!

donderdag 21 november 2019 13.41 u.