De komende legislatuur is de laatste tot de horizon van 2030, de VN-agenda voor duurzame ontwikkeling gekoppeld aan de 17 Duurzame Ontwikkeling Doelstellingen of SDGs. De campagne Week van de Duurzame Gemeente van 18 tot 25 september 2024 gelanceerd door de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) wil dit momentum dan ook niet voorbij laten gaan. Daarom richt de campagne zich dit jaar op het verduurzamen van lokaal beleid. De campagne brengt geen specifieke themas of SDGs naar voren zoals in eerdere edities. Dat betekent dat iedere burger die in Herent aan één van de 17 SDGs werkt, deze keer genomineerd kan worden als duurzame held of heldin! Ken jij iemand uit onze gemeente die actief bijdraagt aan het verduurzamen van onze gemeenschap en/of zich inzet voor een duurzamere wereld? Hij of zij kan één van de vier duurzame helden of heldinnen zijn die deze titel krijgt dit jaar. Mis deze kans niet! De gekozenen worden in de bloemen gezet op 14 september.
Ken jij iemand dat een duurzame held of heldin is?
Vergeet niet dat de deadline om je kandidaat te nomineren 15 augustus 2024 is.
Volgende mensen mogen zich duurzame Herentse held noemen
2023
- An Crivits is lid van Guatewijs, een groep leerkrachten van de verschillende scholen in Herent. Ze nemen initiatieven ter bevordering van inclusief onderwijs, solidariteit, interculturaliteit en wereldburgerschap in het kader van de zusterband tussen Herent en de Q'eqchi' regio van Nimlaha'kok in Guatemala.
- Peter Verstraete. Peter Verstraete zet zich in voor het Fietsatelier. Het fietsatelier ontleent de bewoners verblijvend in het lokaal opvanginitiatief een fiets waarmee ze zich kunnen verplaatsen in Herent en omstreken. Hiernaast biedt het atelier ook fietslessen aan. Ze worden gegeven door experts en lopen bij voorkeur in samenwerking met buddys zodat nieuwe fietsers na hun lessen verder kunnen blijven oefenen in het verkeer. Zo dragen zij bij aan een duurzaam Herent en bevorderen zij het levenslang leren.
2020
- An Joris zet zich is als vrijwilligster onder andere bij de Christelijke Mutualiteit en het Lokaal dienstencentrum. Als zij gaat wandelen neemt ze steeds een zak mee om zwerfvuil op te rapen onderweg.
- An-Katrien De Weer is één van de bezielsters van Stapke in de Wereld, een vereniging die plezante vakantie organiseert voor wie dapper rondkomt met een klein budget.
- De anonieme Herentenaar slaat op alle inwoners die naar best vermogen sorteren, composteren, mooimaken… Dus alle Herentenaren die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verlagen.
- Bart Michiels is imker en al jarenlang lid van de Milieuadviesraad. Hij is fan en installateur van bijenhotels en blies de rommelmarkt in zijn wijk nieuw leven in.
- Edith Binjé is mooimaker en doet dat vaak samen met haar kinderen, ze zijn ook vrijwilligers op de jaarlijkse wereldmarkt.
- Erik Vanderlinden is eigenaar en bedrijfsleider van The Compost Bag. De overgang van Jemaco naar The Compostbag was meer dan een naamsverandering: het ging om de omvorming van een klassiek kunststofverpakkingsbedrijf tot een bedrijf dat tot de wereldtop behoort in de productie van composteerbaar verpakkingsmateriaal op basis van kardoen. Vanderlinden is bovendien, door de manier waarop hij zijn bedrijf voor publiek en verenigingen openstelt (o.a. bij de Openbedrijvendag 2017), een gedreven ambassadeur voor de transitie naar meer duurzaamheid in het bedrijfsleven.
- Frans Van Hulle is voorzitter van EcoOB, een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie. Klimaat-neutrale energievoorziening is de uitdaging.
- Hendrik Draye is zaakvoerder van Carrefour Herent en verzoent korte keten met de reguliere distributiesector. Hij draagt eerlijk werk en duurzame economische groei een warm hart toe.
- Herman Scheys is zaakvoerder van De Wasstraat, waar wagens worden gewassen met ecologische kuisproducten en waar het waswater wordt gerecycleerd.
- Katrien Ryde is trekker bij Fair Trade Herent en is zeer begaan met de korte keten. Bij elk evenement beoordeelt Katrien het gebruik van herbruikbare spullen en steeds probeert ze op een vriendelijke manier mensen te motiveren om duurzaam en zuinig om te gaan met voorwerpen die niet recycleerbaar zijn. Doorheen haar vele engagementen bij Fair Trade zijn de SDGs haar kapstokken die ze tevens hard promoot.
- Katrijn De Waele is zetelstoffeerder en blaast nieuw leven in oude zetels en stoelen die weggesmeten worden omdat ze versleten zijn. Ze draagt haar kennis ook graag over op anderen via workshops zodat anderen zelf aan de slag kunnen.
- Marleen Van Dyck engageert zich als enthousiaste vrijwilliger binnen de Buurderij om de bestellingen af te halen en te verdelen. De Buurderij werkt aan een duurzaam alternatief verdienmodel voor boeren en mensen die ambachtelijke producten produceren.
- Phil Daenens is niet alleen doorbraakarchitect bij Tweeperenboom maar hij is er in geslaagd om zijn bezorgdheid om het klimaat en de ratrace van het leven te verwoorden in een toegankelijk boek Planeet B. In zijn verhaal, een allegorie, nemen een regenboogoctopus, een sneeuwluipaard, een arend en een varaan je mee op hun zoektocht naar duurzaamheid. Bedrijven bewuster leren omgaan met hun impact is zijn moto.
- Pieter Vanaenroyde zet als jongere zich in voor allerlei acties om zo met zijn vrienden een intrek in het Zavelhuis mogelijk te maken. Ouders en jongvolwassenen met een beperking bouwen daar samen aan een oplossing voor de nood aan wonen en werken op maat.
2019
- Herentse vrijwilligers van de tweehandsinitiatief D'Akkozje (een dienst van LDC d'Ontmoeting). DAkkozje is een sociaal initiatief dat gebruikte kleding en accessoires in goede staat aanvaardt om deze voor een kleine prijs te verkopen aan elke inwoner van Herent.
Meer weten over de campagne? www.duurzamegemeente.be