Diefstal van uw fiets of een onderdeel ervan? Doe aangifte bij de politie

De politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) neemt fietsdiefstallen ernstig en vraagt bijgevolg dat iedereen die slachtoffer wordt, aangifte van diefstal doet.

U laat uw fiets achter en bij terugkomst blijkt hij of een onderdeel gestolen te zijn. U bent uw vervoermiddel kwijt en hebt bovendien financiële schade geleden.

Waarom moet u aangifte doen?

Niet alle slachtoffers doen aangifte. Nochtans is aangifte doen erg belangrijk:

  • Hoe meer slachtoffers aangifte doen, hoe beter de politie in kaart kan brengen wanneer de fietsen (of de onderdelen) worden gestolen, hoe de dief te werk gaat, waar gestolen wordt…
    Zo kan de politie de juiste acties treffen om de dader(s) op te sporen.
  • De politie kan nagaan of uw fiets(onderdeel) onder camerabewaking werd gestolen. De politie kan dan camerabeelden opvragen. Doe wel zo snel als mogelijk aangifte, want de camarabeelden worden na een tijdje gewist.
  • Wanneer een achtergelaten fiets wordt aangetroffen, zal de politie de eigenaar proberen op te sporen. Is de fiets niet gegraveerd is er geen aangifte van diefstal gedaan, dan is de kans klein dat de eigenaar gevonden kan worden.
  • Is uw fiets verdwenen, vraag dan bij de politie na of hij niet is weggehaald omdat hij langere tijd onaangeroerd is blijven staan.

Hoe kunt u aangifte doen?

  • Aan het politieloket tijdens de openingsuren, voor een volledige fiets of voor onderdelen.
  • Via www.policeonweb.be kunt u alleen aangifte doen van een gestolen fiets.

Een degelijk slot
De beste preventie tegen fietsdiefstal blijft een goed slot waarmee u de fiets overal en altijd sluit. U gebruikt eigenlijk het beste twee sloten. Met één slot maakt u het frame en het voorwiel van de fiets vast aan een niet-verplaatsbaar voorwerp, bijvoorbeeld een fietsenstalling. Met het tweede slot kunt u het achterwiel vastmaken. Of u kunt bijkomend het basisslot op uw achterwiel gebruiken. Ten tweede is de kwaliteit van het slot erg belangrijk: het slot mag niet doorknipbaar zijn. Een dun spiraalslot is dat vaak wel. Kies dus voor een zwaar ketting- of beugelslot. Gebruik de sloten overal, ook thuis, zelfs in de tuin of in het tuinhuis…

Fietsgraveren
U kunt uw fiets gratis laten graveren door de gemeenschapswachten, in de Engerstraat 172 in 3071 Erps-Kwerps, elke eerste woensdag van de maand tussen 13 en 14 uur.

vrijdag 19 januari 2018 10.49 u.