De vele voordelen van verhuren via een sociaal verhuurkantoor

Hebt u al eens overwogen om uw woning te verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK)? Op het eerste zicht lijkt de privémarkt misschien aantrekkelijker, maar de voordelen verbonden aan een SVK kunnen heel interessant zijn voor een verhuurder.

Niet alleen hoeft u zich als verhuurder geen zorgen te maken over tijdige betalingen en eventuele schade. De overheid voorziet bovendien in heel wat interessante verminderingen en premies om de lagere huurprijs te compenseren.

Geniet van interessante premies en een renteloze lening
U kunt als verhuurder aan een SVK aanspraak maken op een lening van de provincie Vlaams-Brabant om uw woning te renoveren. Zo kunt u renteloos tot 25.000 euro lenen zonder dat u uw solvabiliteit hoeft te bewijzen. Er geldt bovendien geen inkomensgrens. Het SVK gaat de lening voor u aan en stort u het volledige bedrag. Facturen van gemaakte kosten brengt u als bewijs binnen bij uw SVK. Door afhoudingen op de maandelijkse huur betaalt u de lening vervolgens terug.

Na de renovatie van uw woning kunt u overigens ook de Vlaamse Renovatiepremie aanvragen. 30% van uw binnengebrachte facturen kunnen daarmee, afhankelijk van de voorwaarden, terugbetaald worden, tot een maximumbedrag van 10.000 euro.

U kunt bovendien gedurende 9 jaar, de gehele looptijd van het huurcontract, 5% van diezelfde facturen inbrengen in uw personenbelasting. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op uw bruto belastbaar inkomen. Dat komt neer op de aftrek van 45% van uw investering.

Tot slot krijgt u als eigenaar een vermindering van ongeveer 30% op de onroerende voorheffing voor elk jaar waarin u op 1 januari een huurcontract met een SVK heeft.

Als u van deze financiële voorzieningen gebruik maakt, kunt u uw verbouwingen bekostigen zonder in eerste instantie zelf te moeten investeren: 30% van de investering wordt u via de renovatiepremie reeds in het eerste jaar terugbetaald. Daarenboven betaalt u minder (personen)belasting. En dan hebben we het nog niet gehad over de meerwaarde die deze investeringen voor uw woning bij een eventuele verkoop betekenen.

De voordelen samengevat:
• een renteloze lening;
• de Vlaamse renovatiepremie;
• extra inbreng kosten in uw personenbelasting;
• verminderde onroerende voorheffing;
• steeds tijdige betaling.

Bent u een (toekomstig) verhuurder aan een SVK en denkt u eraan het dak te isoleren? Via het sociaal dakisolatieproject kunt u aanspraak maken op een hogere premie. Bovendien wordt de toegekende premie onmiddellijk afgetrokken van uw factuurbedrag. Meer informatie krijgt u bij het woonloket.

maandag 28 mei 2018 19.50 u.