De roze zak verdwijnt op 1 maart 2021

Op 1 maart 2021 voert EcoWerf de nieuwe blauwe pmd-zak in. De kleur van de pmd-zak blijft, maar de inhoud wijzigt. De roze zak voor gemengde plastic wordt vanaf 1 maart 2021 niet meer opgehaald en op de recyclageparken niet meer aangenomen.

Nieuwe blauwe pmd-zak

De kleur van de nieuwe pmd-zak blijft, maar de inhoud wijzigt. De ‘P’ in pmd staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. De roze zak voor gemengde plastic wordt vanaf 1 maart 2021 niet meer opgehaald en op de recyclageparken niet meer aangenomen. Hebt u vóór 1 maart 2021 nog roze zakken nodig? Koop dan niet meer dan één rol tegelijk.

Waarom moeten we nog even wachten op de nieuwe pmd-zak?

De bestaande sorteercentra kunnen niet alle bijkomende soorten plastic uitsorteren voor een duurzame en hoogwaardige materiaalrecyclage. Daarom moesten nieuwe sorteercentra worden gebouwd.

Fost Plus, de organisatie die in ons land instaat voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval heeft de aanbesteding voor de nieuwe sorteercentra georganiseerd. Omdat die sorteercentra pas in het voorjaar van 2021 volledig operationeel zullen zijn, verloopt de invoering van de nieuwe blauwe zak gefaseerd en schakelen niet alle gemeenten gelijk over.

Waar is de nieuwe blauwe zak te koop?

De nieuwe blauwe zak zult u nog steeds kunnen kopen in het gemeentehuis en in verschillende winkels en warenhuizen. U mag overigens uw voorraad ‘oude’ blauwe pmd-zakken na 1 maart 2021 gewoon eerst opgebruiken.

Sorteerregels pmd en roze zak

Tot de nieuwe blauwe pmd-zak er is, volgt u gewoon de geldende sorteerregels voor pmd en de roze zak, die we nog even opfrissen. Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen tot eind februari 2021 nog niet thuis in de pmd-zak maar wel in de roze zak. In de pmd-zak stopt u tot dan enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen.

Meer info: www.ecowerf.be

maandag 24 augustus 2020 13.25 u.