De paardenbloem: pest of parel?

De paardenbloem, in de volksmond ‘pisbloem’, is alom bekend in onze streken. Voor de ene het teken dat de lente in het land is, voor de andere het moment waarop schoffel en onkruidverdelger weer uit de kast gehaald worden. Toch heeft dit kleine bloemetje wel zeker zijn nut.

De paardenbloem en de bij

Een paardenbloem is een bloemhoofdje waarop tientallen kleine bloemetjes samen groeien. Die bloemetjes zitten stampvol nectar en stuifmeel, een feestmaal voor solitaire bijen, honingbijen en tal van insecten.

Paardenbloem op uw bord

De jonge blaadjes hebben een frisse en kruidige smaak. U kunt ze in de winkel soms vinden onder de naam ‘molsla’. Van de bloemen kunt u heerlijke gelei maken. Recepten vindt u op het internet.

Gebruik geen gif- of sproeistoffen

Een paardenbloem tussen kiezels die u toch weg wilt, kunt u vlot uitsteken met een onkruidsteker zodat u de diepe penwortel mee hebt. Op verharde oppervlaktes kunt u een voegenborstel gebruiken, ze bestrijden met stoom of heet water, een onkruidbrander… Of toch eens overwegen of u niet eens een oogje dicht zou knijpen, en dat gele bloemetje zijn gang zou laten gaan.

Om ons milieu en onze gezondheid te beschermen gelden sinds 2015 strengere regels voor pesticidegebruik. Ook u kunt uw steentje bijdragen! Zet zoals de gemeente pesticiden buitenspel!

  • Preventief handelen: voorkom kruidgroei door slim ontwerp en (her)aanleg;
  • alternatief handelen: er zijn vele goede alternatieven zoals borstelen of een onkruidbrander gebruiken.

Kijk op www.vmm.be/zonderisgezonder voor allerlei handige tips!

maandag 20 mei 2019 16.02 u.