Wil je in contact komen met onze diensten of met het bestuur? Heb je informatie nodig over een
beslissing van het college of de raden? Wil je een bezorgdheid meedelen? Dat kan op vele manieren.
Maak een afspraak
Je kunt een afspraak maken met een van onze diensten.
Doe een melding
Doe een melding (schade aan het wegdek, groenonderhoud, sluikstort, vandalisme…).
Dien een officiële klacht in
Dit is een officiële procedure die, als de klacht ontvankelijk wordt verklaard, een onderzoek tot gevolg heeft.
Vraag info op over bestuursdocumenten
In het kader van passieve openbaarheid van bestuur is de gemeente verplicht aan iedereen die erom vraagt de gewenste bestuursdocumenten openbaar te maken. Dat kan door inzage te verlenen, er uitleg over te geven of er een afschrift van te bezorgen. Vragen hierover kun je richten aan openbaarheid@herent.be.
Algemene vraag
Heb je een algemene vraag voor het college?
Specifieke vraag
Heb je een specifieke vraag voor de burgemeester of een schepen? Check hun bevoegdheden.
Laat een punt agenderen via de raadsleden
Een raadslid kan een punt laten agenderen op de gemeenteraad. Dat betekent dat het raadslid het agendapunt en de voorgestelde beslissing toelicht. Na de bespreking stemt de raad over
het ingediende punt.
Een raadslid kan ook mondeling vragen stellen op de gemeenteraad over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de raad staan. Omdat niet alle vragen onmiddellijk beantwoord kunnen worden, of opzoeking vereisen, moet het antwoord op die vragen uiterlijk de volgende raad gegeven worden.
Tenslotte kan een raadslid schriftelijk vragen stellen aan het bestuur. Meestal gaat het dan om technische aangelegenheden of om cijfergegevens. De antwoordtermijn is één maand, om de diensten de gelegenheid te geven het antwoord samen te stellen.
Stel zelf een mondelinge vraag
Na afloop van de officiële zitting van de gemeenteraad kan een inwoner één mondelinge vraag stellen aan de raadsleden tijdens het vragenuurtje. De inwoner moet persoonlijk aanwezig zijn en mag zijn vraag eerst toelichten. De vraag moet schriftelijk ingediend worden.
Dien een verzoekschrift in
Een inwoner kan een verzoek richten aan de gemeente om iets specifieks te doen of te laten. Dat verzoek kan gericht zijn aan het college, aan de gemeenteraad, aan het OCMW, aan de burgemeester of aan de algemeen directeur. Het verzoek moet schriftelijk ingediend
worden en mag niet anoniem zijn.
Verstuur het verzoekschrift per post naar:
De Kouter
Spoorwegstraat 6
3020 Herent
Dien een burgervoorstel in
Inwoners hebben het recht om zelf vragen en voorstellen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad te laten opnemen en op de gemeenteraad toe te lichten.
Omdat dit normalerwijze is voorbehouden voor raadsleden, die verkozen werden en gelden als
afgevaardigde van de bevolking, moet een dergelijk burgervoorstel ondertekend worden door 1000 inwoners ouder dan 16 jaar.
De afgevaardigde van de initiatiefnemers mag het (aanvaarde) burgervoorstel op de raad toelichten en vragen beantwoorden.