Certificaten op de identiteitskaart vernieuwen of aanpassen

Als er bij het aanmelden met je browser geen certificaten getoond worden, dan kan het zijn dat er geen certificaten op je eID staan. Je kunt dat verifiëren door je eID in te lezen met de eID Viewer.

Worden je gegevens wel correct getoond, maar verschijnen je certificaten niet? Dan heb je een eID zonder certificaten. Maak een afspraak om (nieuwe) certificaten op je eID te plaatsen.

Voor wie

Net meerderjarig geworden?

Personen die bij het aanvragen van hun identiteitskaart nog geen 18 jaar zijn, krijgen slechts 1 certificaat op hun kaart (het authentication certificaat), waarmee ze zich online kunnen kenbaar maken. Het certificaat waarmee je een document digitaal kunt handtekenen, kun je pas activeren als je meerderjarig bent.

75 jaar of ouder?

Personen van 75 jaar of ouder krijgen een identiteitskaart die 30 jaar geldig is. De certificaten van de elektronische identiteitskaarten die worden uitgereikt aan deze personen, zullen echter om de tien jaar vernieuwd moeten worden om geldig te blijven. Dat is om een functioneel en veilig gebruik van de certificaten te waarborgen (de elektronische identiteitskaart zelf blijft 30 jaar geldig).

Hoe gaan we te werk?

Je maakt een afspraak bij de dienst burgerzaken.

Kostprijs

gratis

Wat meebrengen?

  • je identiteitskaart;
  • de bijhorende pin- en pukcode.

Meer info

Er staan verschillende certificaten op je eID, maar er zijn maar twee certificaten die je echt zult gebruiken:

  • het Authentication certificaat heb je nodig wanneer je je bij een online overheidsdienst zoals TaxOnWeb moet aanmelden.
  • Het Signature certificaat heb je nodig wanneer je digitaal een document wilt handtekenen.

Die certificaten bevatten informatie over je identiteit zoals je rijksregisternummer en een publieke cryptografische sleutel. Die sleutel kun je zien als een geheime code die je identiteit aan je eID koppelt. Om de authenticiteit van de certificaten te verzekeren zijn ze digitaal ondertekend met een certificaat van de overheid.

Voorts staat er ook een certificaat van het rijksregister op je eID. Dat certificaat bewijst de authenticiteit van de persoonlijke data die op de eID staan.