Buurtinitiatieven En toen was er licht 2022

Herent-Centrum

Klik hier voor het plannetje

1. Den Bremt : een baken van Licht | Wijkvereniging Den Bremt

Op het speelplein wordt een vuurtoren sfeervol verlicht en krijgen de tuinen een sfeervolle verlichting.

2. Arcturus | Bladelstrijders 

Arcturus, de "berenhoeder", is de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder met een schijnbare magnitude van -0,04. Arcturus is een oranje reus, een van de helderste sterren aan de hemel en is in juni rond middernacht boven de zuidelijke hemel te zien, zelfs in grote steden. Elke buur interpreteert het sterrenbeeld op zijn eigen manier.

3. Kerstontmoeting op de Kerkweg 

Kerkweg, Hagebeukweg en Notelarenweg 

De bomen worden versierd met lichtslingers, zodat samen met de verlichting die de buren aanbrengen, een lichtstraat ontstaat. Op zaterdag 17.12 van 16 tot 21 u komt de buurt samen op het pleintje ter hoogte van de nummers 43 en 45. 

4. Herentse Kersmarkt | Jeugdhuis De Molotov 

We zijn weer terug met onze jaarlijkse traditie! De gezellige kerstmarkt van Herent, op de parking van de kempen, met verschillende kraampjes van lokale verenigingen en goede doelen. Kom op zaterdag 17 december gezellig rond de vuurkorven staan terwijl je geniet van een hapje en een drankje, live optredens en de warme kerst-sfeer! "

5. Verslingerd aan licht | Buurtcomité Den Blok (niet op de kaart)

Sierlijke lichtslingers en knap verlichte bomen maken van Den Blok een gezellige ontmoetingsplaats. Kom een kijkje nemen en ontdek meteen de mooi ingekleurde tekeningen van totems die de kinderen van Den Blok hebben gemaakt.

Sierlijke lichtslingers en knap verlichte bomen maken van Den Blok een gezellige ontmoetingsplaats.

Kom een kijkje nemen en ontdek meteen de mooi ingekleurde tekeningen van totems die de kinderen van Den Blok hebben gemaakt.

Lichtinstallatie: Sterrenbeelden in een middeleeuws licht | Duigemhof 

Het Duigemhof, Duigemhofstraat 101 

Het Duigemhof, van oorsprong een oud middeleeuwse Hoeve die nu doet als workspace voor bedrijven wordt in het licht gezet. Sterrebeelden worden geprojecteerd op de muren en daken en een geluidsinstallatie dompelt jullie onder in een mythische universum. De eigenaars stellen drie dagen een Oekraïne-bar op, de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de oorlog.

Herent-Windgat

Klik hier voor het plannetje

1. Myrna Mack Bar in het Bos | Buurtcomité Myrna Mack

De Myrna Mackstraat wordt omgetoverd tot een bos vol "M-bomen", onze totem. Hoe dieper in het bos, hoe groter de bomen, tot wel 4m hoog. Op een open plek in het bos is op zaterdag 17 december de Myrna Mack Bar open. Hier kan je rond een vuurkorf genieten van cava, glühwein en chocomelk.

2. Dansende lichtjes | Gebouw Iris

Al dansend met de lichtjes langs het pad om naar de ingang van de appartementen te gaan… blij dat we er allemaal samen wonen

3. Molenhuis | Het Molenhuis | Romeinse Ring

De bewoners van het Molenhuisverlichten het het gebouw.

4. Zavelhuis | Het Zavelhuis | Romeinse Ring

De bewoners van het Zavelhuis verlichten het het gebouw.

5. Flox Herent | Flox | Romeinse Ring en Zilverlingen

De appartementsblokken van de Zilverlingen worden in het licht gezet.

6. Dellelicht | Wijk Dellepark

Een 3 meter hoge totem gevuld met lichtjes is te bezichtigen in het park.

7. De Keuvellaan licht op | Buurtcomité Keuvellaan

We keuvelen graag in de Heuvellaan, daarom toveren we graag onze straat om tot een gezellige Keuvellaan. Een verbindende lichtketting van thee lichtjes slingert doorheen onze straat. De inwoners knutselen zelf de potjes waar het theelicht in staat.

8. We verschillen allemaal van elkaar maar brengen het samen in een totempaal | ’s Herenwegveld

Op de 4 hoeken van het binnenplein worden telkens 3 totempalen geplaatst. Deze palen worden beschilderd door de inwoners/kinderen van de wijk. Er zal ook telkens een verhaal te beluisteren zijn via een QR-code en een uitgetypte versie. Deze verhalen verwijzen naar een windstreek, vriendschap en verbondenheid. Het klimtoestel in het midden van het plein wordt terug versierd met lichtjes als het lichtbaken van de wijk.

De Gigant van Swings | Kouterstraat 1 

Herent-Doren_langeveld

Klik hier voor het plannetje

1. ProVlo Totempaal | ProVlo

De buren van de Provijnsstraat en de Vloerstraat hebben samen een totempaal gemaakt. Iedereen die wilde, heeft een totemfiguur (dier of ding) toegevoegd aan de paal. Het wordt een kleurrijk, indrukwekkend geheel. Op vrijdag drinken we in het begin van de straten een drankje.

2. Huis van de kerstman | Borneveldstraat

We maken een houten constructie, de kerstman zit beschut en in zijn huisje. Het huisje is bevolkt door de boswezen die druk bezig de geschenkjes te verpakken voor de feesten die komen.

3. 'mino otenaw', welkom in onze straat | Buurtcomité Kapel-en Elststraat

‘Het woord totem is afgeleid van het Algonquin woord “odoodem”, wat iets betekent als “verwantschap binnen een groep”. De paal werd gemaakt als welkomstteken voor bezoekers.’ In die traditie maken we een vrolijke totempaal uit oude bloempotten om de Herentse bezoekers te verwelkomen in onze straten (Kapel-en Elststraat). Naast de verbindende aardewerken totempaal maken we uit recup glaswerk totempaaltjes die aan de huizen zullen staan. Zo creëren we een feeërieke sfeer in onze straat. Welkom in onze straat of ‘mino otenaw’ in het Algonquin. En zo is de cirkel rond."

4. welLICHT 3 | Buurtcomité Keulenstraat - Hoogstraat - d'Hoogvorstdreef

Op het pleintje (Keulenstraat - d'Hoogvorstdreef wordt een gemeubileerd doorkijk 1-kamerappartement gebouwd. De bewoners (2 mannequinpoppen) worden door de buren al naargelang het moment van de dag in de juiste poses gezet (aan de ontbijttafel, in de zetel voor TV, ...)

Lichtinstallatie: De gigant van het Schrijn | Het Schrijn

Locatie: Sint-Jozefsdreef 2 (ingang tegenover Bethlehemweg) 

De oude tuin van het Klooster Het Schrijn wordt bij valavond een mysterieus dorp van natuurlijke, knoestige Giganten. Oude knarren die stand houden in weer en wind. Volg het licht diep in het bos en ontmoet onze exotisch gigant.

Herent-Godelinde-Diependael

Klik hier voor het plannetje

1. Bliksem | Godelindewijk | Buurtcomité Godelindestraat en Maleizenstraat

We bouwen met het comité een grote bliksemschicht en verlichten zo op een spectaculaire manier onze wijk

2. Baken van licht | Driehoek van Diependaal

Baertlaan en Van 't Sestichlaan 

Kaarsen als baken van herkenning.

3. Lichtinstallatie: Bereklauw by night | Bereklauw

Locatie: Bietstraat 100 

De Bereklauw is een alternatieve, zelfvoorzienende leefgemeenschap voor een 20-tal bewoners en zeer veel bezoekers. Initiatiefnemer is de Gosse. Zonder enige noemenswaardige steun van de overheid, biedt hij al meer dan 40 jaar lang gratis kost en inwoon aan mensen die hun plek niet vinden…een betoverende omgeving die in het licht mag gezet worden. De versteende resident (beelden) gebouwd door de vele bezoekers, , kunstenaars, zonderlingen en zaligen die de Bereklauw hebben bezocht vormen en uitzonderlijk kader en tijdsdocument die de werking van Gosse belichten. Kom genieten van standjes, muziek en een leuke bar vol wonderbaarlijke snuisterijen.

Winksele

Klik hier voor het plannetje

1. Bakens van licht en hoop | Wijtham by light

De Vilvoordsebaan, het rondpunt aan de Wijtham en de omliggende straten hullen in het licht. Van lichtgevende Kerstbomen tot zelf ontworpen constructies die de wijk met elkaar verbinden.

2. Hartverwarmend Winksele | Hartverwarmend Winksele

Wij kiezen ervoor om aan ieder deur een lichtje te zetten als teken van warmte, veiligheid, geborgenheid, verbondenheid.

3. Het Warotveld in Kerstsfeer | Buurtcomité Warotveld

Het centrale speelplein van de wijk wordt ondergedompeld in licht. Daarnaast verlichten de buren hun tuin als teken van verbinding.

4. Hoe meer lampjes hoe meer vreugde | Klein Dalenpark en Albert Devuestraat

We versieren onze voortuinen in de hele buurt met lichtslingers om zo één mooi geheel te vormen.

5. Lichtwandeling Winksele | Buurtcomité Winksele dorp

We bouwen een verlichte houten constructie op het kerkplein. Deelnemers kunnen een boodschap noteren op stukken stof, die opgehangen worden. Op zaterdag 17/12 vanaf 19u30 start aan de kerk in Winksele een fakkel- en lichtwandeling. Achteraf kan je genieten van een drankje.

6. Totems van den Bodem | Buurtcomité Bodemveldstraat

De kinderen van de straat maken hun eigen Totem. Zoek de verschillende Totems in de verlichte bossen en struiken van onze straat!

De Gigant van Dalem | Sint-Mariahemelvaartkerk, Dorpsstraat 15  

Lichtinstallatie: De knop | Helse Heuvels

Locatie: Termerestraat 19c (Speelterrein naast School De Kraal)

Het helse licht van de heuvels en een mysterieus gebouw dat klopt als een hart. Druk op de knop en een spektakel van licht en geluid barst los. Durf jij op de knop drukken?

Veltem-Beisem 

Klik hier voor het plannetje

1. Licht & Lucht Krokussenlaan | Krokussenlaan

Licht & Lucht brengen magie in Krokussenlaan. Opblaasbare Kerstversiering Kasteel & Regenboog.

2. Vang je dromen | Groenstraat & Overstraat 

We toveren de bomen op het pleintje om tot totems. Van de takken maken we reuzedromenvangers van fluodraad en lichtjes. De inwoners en bezoekers mogen hun droom ophangen in de bomen, die nacht droom je alvast zoet. Je kan dromengedichtjes ontdekken bij enkele huizen in de straat.

3. Ho Ho Ho-totems | Buren Haachtstraat

We maken met de buurt leuke houten kerst(mannen)totems die we aan onze deuren en in onze voortuinen zetten. Misschien vind je er ook een paar achter de ramen? Zoeken maar. We halen onze houtzaag en verfborstels boven, zorgen voor veel lichtjes en toveren een boomstam(metje) om in een leuke kersttotem als extra lichtpuntje!

4. Sfeervolle totems & Lampionnenfeest | Dorp Veltem

Het dorpsplein wordt versierd met Creatieve raamdecoratie volgens het thema totems. Kleurrijke lampionnen met een activiteit voor kinderen. Vooraf inschrijven bij Bar Deco! De muurschildering 'Dit is Veltem' belichten. We plaatsen veilige kaarslichtjes om de paden extra te verlichten.

5. De trage kabouter, baken van rust en verbondenheid in de Hollestraat | Buurtcomité Hollestraat

De drie bloembakken worden bewoond door een grote verlichte kabouter. De ramen in de straat worden versierd met paddenstoelen. Eén van de twee avonden zullen we ook een korte samenkomst organiseren.

6. Veltem Sneeuwt | VZW 3008 | Dorpsplein en park van Veltem

Kom op zaterdag 17 december iets drinken of eten in het park, rooster een marshmallow en maak er een gezellig winters samenzijn van met buren, vrienden en familie. Onze toog opent om 15u. We serveren diverse jenevers, bieren, wijn, frisdranken en warme chocomelk. Foodtruck Delicious Burgers serveert vanaf 17u lekkere hamburgers en hotdogs, ook veggie. www.vzw3008.be We verlichten de kerk.

7. Electric soapbox on Pole-Position | VZW Alst Ma Bolt ( en remt )

8. Chilluminati-Totems op een stok | Buurtcomité Happy People

De Chilluminatie-totems worden vooral gebruikt om vrienden te vinden op drukke evenementen, maar vandaag is dit een expressieve kunstvorm geworden. Op deze manier wil het buurtcomité Happy People de buren en mensen verbinden. Totems op een stok met Glow-in-the-dark verf. Kom ze zeker bezichtigen aan 't eilandje in Veltem-Beisem.

9. Bakens van licht - Scouts WVB | Scoutslokaal

Lodewijk van Veltemstraat

Lichtslingers tussen gesjorde constructies met een mooie ster bovenaan de vlaggenmast.

10. De Overstraat licht op | Buurtcomité Overstraat

We plaatsen verschillende verlichte totems in de straat

De Gigant Van Damme| Sportcentrum Ivo Van Damme, Overstraat 21 

Lichtinstallatie: Beuken van verlichting | Kasteeltjes De Schrans

Locatie: Binnenstraat 33

Het kasteeltje De Schrans wordt in het licht gezet. De beukendreef en de gracht krijgen een magische toets. Het kasteel en poortgebouw is privéterrein en niet toegankelijk.

Lichtinstallatie: Schouwspel van licht | Schouw van Vitalac

Locatie: Pastorijstraat 4

De Schouw van de Vitalac, als baken van Veltem-Beisem wordt in het licht gezet.