Blauw blijft blauw, roos blijft roos

Hij is er nog niet, de nieuwe paarse zak. EcoWerf haalt nog tot het voorjaar van 2021 pmd op in de blauwe zak en zachte plastics in de roze zak.

Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen dus voorlopig nog niet thuis in de blauwe pmd-zak, maar wel in de roze zak. De pmd-zak is er, zoals voordien, alleen voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen.

Waarom is het nog wachten op de nieuwe ‘all-in’-pmd-zak?

De ingezamelde nieuwe afvalsoort (pmd en ander plastic) moet in sorteercentra uitgesorteerd worden voor een duurzame en hoogwaardige materiaalrecyclage. Omdat de bestaande sorteercentra niet zoveel bijkomende soorten plastic kunnen verwerken, worden er nieuwe sorteercentra gebouwd. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen is de nieuwe zak al wel ingevoerd; de ingezamelde verpakkingen worden er tijdelijk gesorteerd in een omgebouwde installatie.

Fost Plus, de organisatie die instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, heeft de aanbesteding voor de nieuwe sorteercentra georganiseerd. Omdat de sorteercentra nu nog volop in aanbouw zijn en pas in het voorjaar van 2021 volledig operationeel zullen zijn, verloopt de invoering van de nieuwe zak in fasen.

Sorteerregels pmd en roze zak

Tot de nieuwe pmd-zak er is, volgt u gewoon de geldende sorteerregels. U vindt ze terug op www.ecowerf.be via www.ecowerf.be/sorteerwijzer.

woensdag 25 september 2019 10.07 u.