Bezoek van María Josefina Caal Xol aan Herent

In het kader van de zusterband met de Q'eqchi-regio van Nimlaha'kok, mochten we op 21 oktober María Josefina Caal Xol ontvangen.

Zij vertegenwoordigde Bernardo Caal Xol, politieke gevangene wegens zijn werk als verdediger van de mensenrechten van de Q'eqchi'-bevolking.

Dit jaar kreeg Bernardo Caal Xol de Quetzalprijs, een tweejaarlijkse erkenning, die de vereniging Guatebelga aan mensen in Guatemala toekent die zich inzetten voor de democratie en de bescherming van de mensenrechten.

Ter gelegenheid van het bezoek van Maria Josefina werd ook de documentaire ‘500 jaar’ getoond, over de geschiedenis van de politieke en sociale situatie van Guatemala door inheemse ogen. De film werpt meer licht op de moeilijkheden, die ook onze partners ondervinden bij het verdedigen van hun rechten en hun natuurlijke hulpbronnen.

Na de documentaire nam onze gaste het woord om de aanwezigen te danken voor hun hulp en luisterbereidheid. Ze benadrukte daarbij het belang van de rol van de internationale gemeenschap bij de strijd tegen mensenrechtenschendingen waarvan inheemse bevolkingsgroepen zo vaak het slachtoffer zijn.

Door de zusterband werkt Herent al jaren mee aan dit thema. Door de plaatselijke gemeenschapsradio en het opleiden van juridische promotoren helpen we de gemeenschap zich te versterken om haar rechten te verdedigen.

maandag 18 november 2019 8.30 u.