Betaalbaar internet op het thuisadres

Het hebben van een individuele internetverbinding is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommige Herentenaren is dit immers financieel niet haalbaar. Toch is internet niet meer alleen nodig om mee te kunnen op school of op het werk, maar ook voor dagelijks gebruik binnen een gewoon gezin: lezen van mails, uitvoeren van betalingen, digitaal opvragen van allerlei documenten via het e-loket van de gemeente,…. Door de steeds verdere digitalisering van de maatschappij is internet een noodzakelijk onderdeel van het moderne leven geworden.

Sociaal internetaanbod

Vanaf 1 maart 2024 kunnen meer dan een half miljoen Belgen met een laag inkomen voor maximaal 19 euro per maand surfen op het internet. Dan komt het sociaal internetabonnement in de plaats van het sociaal telecomtarief.

Het doel van dit initiatief is om de digitale kloof te verkleinen door specifieke doelgroepen die dreigen achtergesteld te raken door de digitalisering van de samenleving, toegang te bieden tot een basispakket voor vast internet tegen een vastgestelde maximumprijs.

Vanaf 18 maart kan je via de website van de overheid sociaalinternetaanbod.be makkelijk checken of je in aanmerking komt voor het sociaal internetaanbod. 

Meer informatie kan je raadplegen op de website van FOD Economie. 

Tussenkomst via het OCMW

Word je ondersteund door de sociale dienst? Dan kun je een voucher aanvragen voor Telenet Essential Internet of kan je via je maatschappelijk werker een aanvraag indienen voor een tussenkomst in de internetkosten. 

Telenet Essential Internet

Verschillende operatoren werken aan mogelijkheden om een goedkoop internetabonnement beschikbaar te maken voor mensen met beperkte financiële middelen. Meer informatie over initiatieven voor betaalbaar internet vind je op deze website.
Sinds 1 maart 2023 is het Sociaal Huis ook partner geworden van Telenet Essential. Hiermee willen we iedere Herentenaar de kans geven op een betaalbare internetverbinding. Telenet Essential is een project waarbij Telenet de meest kwetsbare inwoners op een betaalbare manier toegang wil geven tot het internet. Telenet heeft twee nieuwe abonnementen lopende: één van 5 euro per maand (formule FIVE) en één van 10 euro per maand (formule TEN). Via een aanvraag bij de sociale dienst kunnen Herentenaren met een beperkt budget een voucher krijgen voor één van beide abonnementen. 

Formules

Telenet Essential Internet biedt 2 formules aan: FIVE en TEN. FIVE is geschikt voor basis internetgebruik, TEN voor iets uitgebreider internetgebruik.

 

FIVE

TEN

Wat is het?

FIVE is een mobiele wifi-oplossing met een downloadsnelheid van 5mbps en een uploadsnelheid van 2mpbs.


Voor 5 euro per maand krijg je 50 GB internet om te surfen. Dat kan op twee toestellen tegelijkertijd.

TEN is een vast internetproduct met een downloadsnelheid van 30mbps en een uploadsnelheid van 4mpbs. Je hebt een Telenet-modem nodig.

Voor 10 euro per maand krijg je 150 GB internet om te surfen. Dat kan met meerdere personen en/of op meerdere toestellen tegelijkertijd.

Voor wie? 

FIVE is ideaal voor alleenstaanden. 50 GB internet is voldoende om aan je basis surfnoden te voldoen. Daarmee kun je:

 • e-mails versturen en ontvangen
 • je papierwerk online regelen
 • informatie opzoeken
 • via Facebook contact houden met familie en vrienden
 • huiswerk maken via Smartschool
 • af en toe een filmpje op YouTube kijken

TEN is ideaal voor gezinnen met (schoolgaande) kinderen.
Met 150 GB internet kun je:

 • e-mails versturen en ontvangen
 • je papierwerk online regelen
 • informatie opzoeken
 • via Facebook contact houden met je familie en vrienden
 • online les volgen en huiswerk maken via Smartschool
 • filmpjes op YouTube kijken en series streamen via Netflix

Hoe werkt het? 

Dankzij een klein mifi-toestel heb je thuis draadloos internet. Het toestel pikt het internetsignaal (4G) van buiten op, en zet het om in een lokaal wifi-netwerk. Je kunt dan met je smartphone, tablet, laptop of computer verbinding maken met dit wifinetwerk en kan beginnen surfen.

Het toestel wordt gebruiksklaar geleverd bij jou thuis, samen met een handleiding die je op weg helpt. Je zal zien, het is heel makkelijk.

Een Telenet-technieker komt gratis bij jou thuis langs om een modem te installeren en het internet aan te sluiten. Ze zorgen ervoor dat alle kabeltjes correct zijn aangesloten en zorgen ervoor dat alles werkt zoals het hoort zodat jij kunt surfen met je laptop, smartphone of tablet.
 

Aanvragen?

 • Heb je interesse in Telenet Essential Internet en krijg jij ondersteuning van de sociale dienst? Vraag je vouchercode voor FIVE of TEN aan via je maatschappelijk werker of via het e-formulier: Online aanvragen
 • De sociale dienst geeft je na goedkeuring een persoonlijke code waarmee jij het product online kunt bestellen via telenet.be/essentialinternet of via een Telenet winkel
 • Zodra je bestelling voltooid is, ontvang je via e-mail of in het infopunt een bevestiging en nog wat meer informatie. 

Goed om weten

 • Vouchercode ontvangen? Dan kun je FIVE of TEN aanvragen en mag je klant blijven zolang je volgens jouw sociale organisatie hiervoor in aanmerking komt.
 • FIVE of TEN is niet combineerbaar met een ander Telenet internetproduct. Wel met TV, mobiele of vaste telefonie van Telenet óf van een andere provider. Heb je al een internetabonnement van Telenet? Dan kun je gewoon overstappen naar FIVE of TEN.
 • FIVE en TEN zijn niet combineerbaar.
 • Het abonnement op FIVE of TEN kan op elk moment kosteloos worden opgezegd
 • De prijzen zijn niet onderhevig aan indexering en zullen dus niet stijgen in de toekomst.
 • Je kunt de algemene en de bijzondere voorwaarden van Telenet Essential Internet online raadplegen.
 

Tegemoetkoming in de internetkosten

Voor cliënten in actieve begeleiding bij de sociale dienst is er een tegemoetkoming voor internetkosten mogelijk. Zij kunnen bij hun maatschappelijk werker terecht voor meer informatie en om een tegemoetkoming aan te vragen via het fonds participatie en sociale activering. Opgelet: Hiervoor zal steeds een sociaal en financieel onderzoek nodig zijn waarna het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist over je aanvraag. 

Op zoek naar de goedkoopste formule?

Wie niet in aanmerking komt voor bovenstaande initiatieven verwijzen we door naar de website bestetarief.be. Aan de hand van enkele parameters krijgt men daar informatie over het meest geschikte internetabonnement voor de persoonlijke situatie. 

Mediawijs maakte een handig overzicht op deze pagina. Hier vind je een bundeling van alle informatie die je nodig hebt.