Bent u ‘s avonds afwezig? Laat een licht branden!

Op 25 oktober draaien we de klok een uur terug. Inbrekers ‘winnen’ daardoor een extra uur duisternis. Tijdens de herfst en winter stellen we meer inbraken tijdens de vooravond vast dan in andere periodes van het jaar. Inbrekers zoeken vooral woningen uit waar ‘s avonds nog niemand thuis is.

Hoe kunt u het risico op een inbraak tijdens de donkere maanden verminderen? 

Laat ’s avonds een licht branden in uw woning. Dat geeft een bewoonde indruk. Installeer enkele tijdschakelaars zodat enkele lampen automatisch aangaan wanneer u (nog) niet thuis bent. Er zijn tijdschakelaars op de markt die u zelfs via uw smartphone kunt bedienen, waardoor u enkele lampen vanop afstand kunt inschakelen. Handig wanneer u later thuiskomt dan verwacht.

Pas daarnaast ook de volgende preventietips toe: 

  • Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent. Laat ook geen ramen op kipstand staan.
  • Plaats aantrekkelijke voorwerpen zoals een gsm, laptop, gps... niet in het zicht van voorbijgangers.
  • Inbrekers klimmen vaak naar de eerste verdieping. Laat geen hulpmiddelen – zoals een ladder - buiten liggen die de inbreker kan gebruiken. Sluit daarom ook alle ramen op de eerste verdieping, zeker de ramen die uitgeven op een plat dak.
  • Meestal worden juwelen gestolen. Maak vooraf foto’s van uw juwelen en leg ze niet (allemaal) in de bad- of slaapkamer. Juwelen die u niet frequent draagt, verstopt u beter op zolder of in de kelder.
  • Geef blijk van een gezonde dosis wantrouwen: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.
  • Wees een waakzame buur. Een gezonde nieuwsgierigheid voor wat er op straat of bij de buren gebeurt, kan helpen om de risico’s op diefstal te verkleinen.
  • Denkt u iets verdachts gezien of gehoord te hebben? Aarzel niet, zelfs bij twijfel, en bel onmiddellijk naar de politie via het nummer 101.
maandag 21 september 2020 11.54 u.