Een huwelijksakte bevat alle gegevens over het huwelijk van een persoon. De huwelijksakte wordt bewaard in de gemeente waar je in het huwelijk treedt.
De akte van huwelijk vermeldt:
- de naam, de voornamen, de geboortedatum en de geboorteplaats van de echtgenoten
- de datum van het huwelijk
- de door een echtgenoot gekozen naam na voltrekking van het huwelijk
- de naam, voornamen, de geboortedatum en geboorteplaats van de eventuele getuigen
Onder bepaalde voorwaarden kun je een afschrift of een uittreksel van de huwelijksakte aanvragen:
- Een afschrift vermeldt de oorspronkelijke gegevens van de akte en de historiek van de staat van de persoon op wie de akte betrekking heeft.
- Een uittreksel vermeldt daarentegen enkel de actuele gegevens van de akte, zonder vermelding van de historiek van de staat van de persoon op wie de akte betrekking heeft. Op een uittreksel is dus enkel de huidige toestand van de gegevens zichtbaar.
Voorwaarden
Wie kan een afschrift of uittreksel aanvragen?
Voor huwelijksakten wordt het recht op een afschrift of uittreksel beperkt tot:
- jezelf of je wettelijke vertegenwoordiger (bv. ouder, voogd, bewindvoerder)
Volgende personen kunnen een afschrift of uittreksel opvragen, maar moeten daarbij telkens een gerechtvaardigd belang (zie 'afhandeling') kunnen aantonen.
- je echtgeno(o)te, overlevende echtgeno(o)te of wettelijk samenwonende
- bloedverwanten in opgaande of neerdalende lijn in eerste graad (geen aanverwanten en zijtakken)
- je erfgenamen van de persoon van wie de akte de staat vaststelt of wijzigt.
Als de akte meer dan 75 jaar oud is, heeft iedereen recht op een afschrift of uittreksel.
Hoe gaan we te werk?
Je kunt een afschrift of uittreksel aanvragen bij elk gemeentebestuur.
De gemeente Herent biedt elektronische afschriften via het e-loket, waar je met je elektronische identiteitskaart (eID) een afschrift of uittreksel van de akte meteen online kunt raadplegen, downloaden en afdrukken. Afschriften en uittreksels die elektronisch worden opgevraagd, zijn voorzien van een elektronisch zegel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze hebben dezelfde juridische waarde als deze afgeleverd door de gemeente.
Sinds 1 januari 2019 worden akten van de dienst burgerlijke stand uitsluitend digitaal geregistreerd.
Dateert uw akte van vóór 1 januari 2019, dan is die misschien nog niet in digitale vorm beschikbaar. Sommige gemeenten digitaliseren oude archieven naarmate afschriften of uittreksels van akten worden opgevraagd of wijzigingen worden aangebracht.
Je kunt ook langskomen bij de dienst Burgerzaken om de akte aan te vragen. Burgerzaken werkt enkel na afspraak. Je kunt een afspraak maken via de knop boven onze contactgegevens.
Afhandeling
De dienst burgerzaken levert een uittreksel of afschrift (indien uitdrukkelijk verzoek) aan deze personen af indien zij een 'gerechtvaardigd belang' kunnen aantonen.
De lijst van gerechtvaardigde belangen bevat volgende categorieën:
- het opmaken of wijzigen van een akte van de burgerlijke stand in het buitenland: zoals o.a. het aangaan van een huwelijk in het buitenland, een erkenning van een kind in het buitenland, een vaststelling of verandering van een naam of voornaam in het buitenland, de verbetering van een akte van de burgerlijke stand in het buitenland, de ontbinding of nietigverklaring van een huwelijk in het buitenland, een overlijden in het buitenland;
- het voeren van een gerechtelijke procedure inzake de staat van de persoon in het buitenland, zoals o.a. een echtscheidingsprocedure, een procedure m.b.t. een onbekwaamverklaring, een procedure m.b.t. het ouderlijk gezag;
- zich registreren bij een buitenlandse sociale zekerheidsinstantie of een andere buitenlandse autoriteit: bv. in geval van een verhuis naar het buitenland, de registratie van een afstamming in het buitenland, een aanvraag tot het verkrijgen van een buitenlandse nationaliteit of naturalisatie in het buitenland (waarbij bv. de afstamming ten aanzien van een vorige generatie moet bewezen worden), het verkrijgen van kinderbijslag, een pensioenaanvraag in het buitenland, de registratie van een geregistreerd partnerschap in het buitenland, de inschrijving in een school in het buitenland;
- het bewijs van verwantschap aantonen met het oog op het maken van een reis;
- het opmaken van een notariële akte, zoals bv. met betrekking tot een zorgvolmacht, een aan- of verkoop van een onroerend goed in het buitenland, de oprichting van een onderneming, een vermogensrechtelijk contract verbonden aan een huwelijk of relatie van samenleven in het buitenland;
- het verkrijgen of verwerpen van een nalatenschap;
- het solliciteren in het buitenland ;
- het aanvragen van een buitenlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs;
- het kennen van zijn erflaters of erfgenamen;
- het beschikken over een onderhands mandaat van de persoon van wie de akte de staat van de persoon vaststelt of wijzigt.
Het volstaat niet om louter het gerechtvaardigd belang te vermelden. Het bewijs van het gerechtvaardigd belang moet als bijlage bij de aanvraag tot aflevering van afschriften en uittreksels worden opgenomen en zal moeten toelichten waarom dit gerechtvaardigd belang precies wordt ingeroepen.
De eenvoudigste manier om een gerechtvaardigd belang aan te tonen, is via de voorlegging van een onderhands mandaat van de persoon van wie de akte de staat vaststelt of wijzigt.
Reglement
- Wet van 13 september 2023 houdende diverse bepalingen inzake modernisering van de burgerlijke stand (aanpassing aan artikel 29 oud BW)
- Koninklijk besluit van 11 november 2024 tot vaststelling van een limitatieve lijst van gerechtvaardigde belangen bedoeld in artikel 29, §1/2, eerste lid, 3° en 4°, van het oud Burgerlijk Wetboek
Wat meebrengen?
- je eigen identiteitskaart of verblijfsvergunning.
- indien nodig: een onderhands mandaat van de persoon van wie de akte de staat vaststelt of wijzigt.
QR-code op uw uittreksel of afschrift
De uittreksels en afschriften van aktes zijn voorzien van een QR-code en een internetadres, met een geldigheid van 3 maanden. Aan de hand daarvan kan de bestemmeling het document authentiseren. Het volstaat om de QR-code te scannen met een smartphone met internetverbinding, of om het URL-adres onderaan het document in te geven in een browser. Dat adres begint verplicht met https://certif.belgium.be en wordt dan verder aangevuld met een unieke code. De bestemmeling wordt dan automatisch doorverwezen naar de elektronische versie van het uittreksel (de bron). Hij kan dan beide versies vergelijken: als ze identiek zijn, dan is het afgeleverde uittreksel of afschrift authentiek.