Dorp aan Zet #buurthuisopkruissnelheid

De Sint-Laurentiuskerk in Veltem krijgt een nieuwe bestemming. Om tot een gezamenlijk en gedragen invulling te komen lanceert de gemeente het participatietraject ‘Dorp aan Zet’ #buurthuisopkruissnelheid, waarbij we inwoners, sympathisanten en belangengroepen uitnodigen om mee na te denken over de sociaal-culturele invulling van de Sint-Laurentiuskerk en dat kan op verschillende manieren.

Doorkijkkerkjes in uw dorp

Vrijdagnacht werden er 3 doorkijkkerkjes, geïnspireerd door het kerkje van Borgloon, gebouwd in het dorp van Veltem-Beisem. De constructiewijze zorgt ervoor dat het dorp en zijn inwoners zichtbaar blijven doorheen de kerk, zowel vanop afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor aanwezig, maar ook afwezig. Vanuit elke hoek dat u naar het kerkje kijkt vormen het dorp en haar inwoners de invulling van de kerk.

In elk van deze kerkjes staat een groot bord en een offerblok waar inwoners suggesties kunnen neerschrijven over een mogelijke invulling van de kerk. Deze suggesties bundelen we en nemen we mee naar de bevraging die we organiseren op 16 juni, 23 en 24 juni.

Deze houten doorkijkkerkjes bevinden zich aan de Vitalac, de parking van de sporthal Ivo Van Damme en aan het kapelletje van de Kerkstraat.

Café Sapristi

Café Sapristi is de roepnaam voor onze inspraakmomenten. De gemeenten organiseert een reeks cafés met elk een eigen insteek. De eerste drie cafés zijn officiële inspraakmomenten. Aansluitend organiseren we op basis van de resultaten en het enthousiasme van de deelnemers nieuwe cafés met elke een eigen thema.

Café Sapristi 1 #belangengroepen

Op woensdagavond 16 juni (19.30 uur) organiseren we een in de kerk van Veltem een event over de rol die het gebouw kan vervullen binnen het dorp en welke initiatieven hier voor in aanmerking komen. Wij nodigen u, als deskundige/ervaringsdeskundige/professional, van harte uit om mee input en ideeën aan te leveren voor de invulling van de kerk. Om de bevraging in goede banen te leiden en er een leuk en succesvol moment van te maken vragen we u om vooraf in te schrijven. Indien de coronamaatregelen deze eventvorm niet toestaan gaan we digitaal.

Inschrijflink belangengroepen

Café Sapristi 2 #inwoners

Op woensdagavond 23 juni (19.30 uur) organiseren we in de kerk van Veltem een event over de rol die het gebouw kan vervullen binnen het dorp en welke initiatieven daarvoor in aanmerking komen. Wij nodigen u, als inwoner, van harte uit om mee input en ideeën aan te leveren voor de invulling van de kerk. Indien de coronamaatregelen deze eventvorm niet toestaan maken we er een digitaal event van.

De sessie van donderdag 24 juni werd geannuleerd. Na de zomer hernemen we het traject met de inwoners en gaan we verder nadenken op de aangebrachte ideeën. Via deze pagina blijf je op de hoogte.

Inschrijflink inwoners

De StoryMapper

In het onderzoeksproject ‘de StoryMapper’ experimenteren onderzoekers Hanne Vrebos en Paul Biedermann met een innovatieve methode van burgerparticipatie voor buurten in verandering. Het gemeentelijk initiatief Dorp aan zet #buurthuisopkruissnelheid dat als buurt nadenkt over de herinrichting van de kerk biedt hiervoor ook het perfecte kader.

Ga naar de StoryMapper

Pastoor De Clerck en Inventarisatie

De Sint-Laurentius met zijn Romaanse toren uit 1416 werd op het einde van de 18de eeuw iconisch als de schuilplaats voor pastoor De Clerck van de Franse revolutionairen. Dienst erfgoed Toerisme, Heemkundige kring Herent, Parcum, Stuurgroep Erfgoed en Zuster Machteld bundelen de vele verhalen en pronkstukken over Pastoor De Clerck tot een tentoonstelling. Via deze weg krijgt pastoor De Clerck een vaste plaats in Herent.

De kerkfabriek, de stuurgroep erfgoed en de Heemkundige kring Herent zetten zich de komende maanden in om 200 objecten van de kerk te inventariseren en te waarderen. Een inventaris geeft een duidelijk beeld van de volledige erfgoedcollectie. Om de collectie op een goede manier te beheren, is zo’n inventaris onmisbaar. De registratie van deze erfgoedcollectie in een digitale erfgoeddatabank maakt de gegevens makkelijk doorzoekbaar. U kunt op een eenvoudige manier onderlinge verbanden tussen objecten leggen, wat de info waardevoller maakt.

Meer info