8 maart en de strijd voor gendergelijkheid

De Verenigde Naties hebben 8 maart officieel tot 'Internationale Vrouwendag' uitgeroepen. Ook binnen de zusterband krijgt het thema een belangrijke plaats. Al sinds 2010 ondersteunt Herent de vrouwengroep in Nimlaha'kok.

De 'Internationale Vrouwendag' vindt zijn oorsprong in 1908 in New York. Op 8 maart 1908 namen duizenden vrouwen, die allemaal werkten in kledingfabrieken, deel aan een massale staking. Ze protesteerden tegen de barre werkomstandigheden in de kledingindustrie. Hun omgeving was minder veilig dan die van mannelijke werknemers, hun loon was lager en ze werden dagelijks geconfronteerd met seksuele intimidatie.

Ook nu is er veel aandacht voor het thema. Zo werd gendergelijkheid opgenomen als een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. En dat is nodig. Er is nog veel te doen om gelijke rechten voor mannen en vrouwen te bereiken en te voorkomen dat vrouwen slachtoffer blijven van seksuele intimidatie in de straten van Marrakesh of New York, op de paden in Guatemala of in de metro van Brussel.

Ook binnen de zusterband krijgt het thema een belangrijke plaats. Al sinds 2010 ondersteunt Herent de vrouwengroep in Nimlaha'kok. In het begin kwamen ze samen om traditioneel textiel te bewerken. Nu krijgen ze opleiding over mensenrechten, gendergelijkheid, landbescherming en burgerparticipatie.

Inheemse vrouwen in Guatemala zijn de sleutel tot het voortbestaan van de Mayacultuur en de bescherming van de familie. Ze zijn de draagsters van traditionele Maya-kennis, bewaaksters van zaden en behoudsters van biodiversiteit. Zo zijn ze dus ook van cruciaal belang om de voedselveiligheid van het land te garanderen.

Vanwege de toenemende migratie van mannen en jongens naar de Verenigde Staten nemen vrouwen steeds meer de rol van hoofd van het huishouden op. Dat heeft geleid dat steeds meer vrouwen in leidinggevende posities in hun gemeenschap terechtkomen.

Ook op het nationale niveau is er beterschap. Thelma Cabrera, van de Maya-etnische groep ‘Mam’ van Retalhuleu, heeft zich bij de presidentsverkiezingen van 2019 voor het eerst kandidaat gesteld en eindigde meteen op de vierde plaats, met heel wat meer stemmen dan vele van de meer ervaren politici. Met haar programma wilde ze inzetten op de mensenrechten en de strijd tegen armoede bij de boeren in Guatemala.

Herent zal de vrouwen in onze zusterregio Nimlaha’kok blijven steunen. Hun strijd en doorzettingsvermogen zijn essentieel voor de verbetering van de levensomstandigheden van hun gemeenschappen, het behoud van hun cultuur en de strijd voor gendergelijkheid.

woensdag 19 februari 2020 16.16 u.
Sluiten

Coronavirusmaatregelen

De gemeentelijke diensten werken met een minimale personeelsbezetting in De Kouter tot en met 19 april. De mailberichten worden onregelmatig gelezen, maar wel behandeld hoewel het even kan duren. Hebt u een dringende vraag voor het lokale bestuur bel dan 016 85 30 20 of mail naar info@herent.be. Er is telefoonpermanentie tijdens de kantooruren: 8.30 – 12 uur, 14 - 16 uur en op maandagavond 17.30 – 19.45 uur, vrijdag tot 12 uur.
Voor vragen i.v.m. corona bel naar 0800 14 689.
Volg onze website. Hartelijk dank voor uw begrip.