40 jaar Fair Trade in Herent

Tientallen Herentse medewerkers, timmerden de voorbije jaren aan de weg. Hoe het allemaal begon en wat brengt de toekomst, een overzicht...

Hoe het begon

Oxfam België is een beweging die strijdt tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. Dat doen ze in woord en daad en met respect voor de grenzen van onze planeet. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen een menswaardig leven kan leiden en elk fundamenteel recht voluit kan uitoefenen.

Vijftig jaar geleden opende de eerste Oxfam-Wereldwinkel in Antwerpen. In 1980 begonnen drie KAV-leden in Herent met de verkoop van fairtradeproducten bij hen thuis. KAV werd Femma en nog steeds zijn de leden fairtradefans. Vier jaar later kwamen Jos Van Beek en de familie De Prins in Herent wonen. Ze stelden een ruimte ter beschikking. De Herentse wereldwinkel was geboren!

De verbouwing

Onder hetzelfde dak groeiden aanverwante verenigingen, zodat het kleine centrum dringend opgeknapt moest worden. In 1992 werd het ‘Multicultureel Centrum Paul De Maeseneeropgericht. De vzw had en heeft nog steeds als doel sociale en interculturele activiteiten, logistiek te ondersteunen. Een grote verbouwing volgde. Nog steeds biedt Het Centrum, in normale tijden, een dak boven het hoofd aan een vijftiental verenigingen.

Jaarlijkse fairtrade-hoogtepunten

Vanaf 1986 werd er rond de Oxfam-Wereldwinkel in de Wijgmaalsesteenweg 15 een spetterend tuinfeest georganiseerd. Na een aantal jaren barstte dit ‘Solidariteitsfeest’ uit zijn voegen. De Gemeentelijk Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, de GROSH, nam de organisatie over. De ondersteuning van de dienst Vrije Tijd van de gemeente werd onmisbaar. Verschillende namen en plaatsen volgden. Nu kennen we dit feest als de jaarlijkse ‘Wereldmarkt’ op 1 mei in het Wildemanspark.

Vele inwoners trekken elk jaar naar de ‘Cadeaudagen’ van de Oxfam-Wereldwinkel. Vorig jaar kon dat niet, maar gelukkig mochten de winkeliers vele pakjes maken tijdens de gewone openingsuren op woensdag en zaterdag. Verschillende medewerkers bezorgden de voorbije maanden producten aan huis.

Tijdens de Nationale Week van de FairTrade worden de klanten extra verwend op de Opendeurdag. Dan wordt er ook elk jaar een actie gevoerd.

15 jaar Herent FairTradeGemeente

Een nationaal congres van Oxfam-Wereldwinkels beslist in 2002 om de wereldwinkelproducten overal te verspreiden. Er wordt een aparte coöperatieve vennootschap Oxfam Fairtrade opgericht, die ervoor zorgt dat de producten in steeds meer supermarkten te koop zijn. In 2004 lanceren Fairtrade Belgium, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. de campagne ‘FairTradeGemeenten’. Samen voelen ze zich sterker om op een heel concrete manier bij te dragen aan een waardig bestaan voor alle arbeiders en de boeren in het bijzonder.

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen en te behouden, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Herent voldeed daaraan, in 2006 kreeg Herent de titel van ‘FairTradeGemeente’. Een tijdje later verdiende Herent FairTradeGemeente ook sterren met het verzamelen van FairTradeAmbassadeurs, honderden FairTradeFans en vijf FairTradeStraten.

Fair Fashion

In Bangladesh stortte op 24 april 2013 het fabriekscomplex Rana Plaza in. 1138 kledingarbeiders lieten daarbij het leven. Dit veroorzaakte een schokgolf in heel de wereld, ook in Herent.

De trekkersgroep startte het project ‘(Z)Weet jij ervan?’, in samenwerking met Ecolife. Medewerkers verdiepten zich in fairtradekleding, geen gemakkelijke materie.

In 2017 keurde het gemeentebestuur een voorstel goed om Fair Tradetextiel aan te kopen voor het personeel. De voorbije jaren kwamen er acties in de basisscholen en bij vijf sportclubs.

De toekomst

Onrechtvaardigheid en uitbuiting van mensen. Duizenden mensen op de vlucht. De vernietiging van ons ecosysteem. Het blijven grote, globale uitdagingen. We weten dat er geen pasklare antwoorden zijn. Een belangrijke bijdrage is bewust en duurzaam consumeren. Vooraleer een product het fairtradelabel krijgt, moet het aan ecologische, sociale en economische criteria voldoen.

Het aantal mensen die verse, lokale, seizoensgebonden groenten en fruit verkiezen, stijgt. Steeds meer mensen kopen enkel nog fairtradekoffie, -bananen en -chocolade. Fairtradeproducten vindt u in alle supermarkten. De Oxfam-Wereldwinkels blijven speciaalzaken waar fairtrademedewerkers onvermoeibaar blijven sensibiliseren.

Heel veel dank aan de tientallen Herentse medewerkers, die de voorbije jaren aan de weg timmerden!

Meer info: www.herent.be/lokaalmondiaal en www.fairtradegemeenten.be. En volg het actueel nieuws op de facebookpagina’s van de Oxfam-Wereldwinkel Herent en Herent FairTradeGemeente.

woensdag 21 april 2021 15.23 u.