Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen Reageer

Nieuws: Voorzorgsmaatregelen hobbyhouders tegen verspreiding vogelgriep
Als gevolg van het aantreffen van vogelgriep bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke op 1 februari 2017, zijn er diverse voorzorgsmaatregelen genomen die ook hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in heel BelgiŽ betreffen.


kippen

De maatregelen worden in de eerste plaats genomen om alle in gevangenschap gehouden vogels maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor hen.

Het vogelgriepvirus circuleert op dit ogenblik volop in wilde vogels, bijna overal in Europa, en wordt gemakkelijk overgedragen door direct contact tussen vogels. De voorzorgsmaatregelen helpen dat voorkomen door contacten tussen uw vogels en wilde vogels zoveel als mogelijk te verhinderen.

Voorzorgsmaatregelen

  • U moet al uw pluimvee en vogels ophokken of afschermen.
    Het afschermen kan gebeuren door uw dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.

  • U moet uw dieren binnen voederen en het drenken of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
    U mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.

  • Daarnaast zijn alle markten en verzamelingen van pluimvee en andere vogels tijdelijk verboden, om eventuele besmettingen met vogelgriep in de hobbysector geen kans op verspreiding te geven. Onder verzamelingen worden alle evenementen of activiteiten verstaan waarbij vogels van verschillende origine op een zelfde plaats worden samengebracht.

We herinneren u eraan dat het FAVV heeft benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren.

Eerdere berichtgeving

Meer informatie vindt u op de site van het voedselagentschap

Bestuurskalender

OCMW-raad
di 4 april 2017 20 uur - De Kouter, Het Huis van de Gemeente, zaal Wijtham, Herent
Zitdag belastingen
di 23 mei 2017 9 uur - De Kouter, Het Huis van de Gemeente, zaal Kareelveld en IJzerenberg, Herent
Meer ...

Activiteiten in Herent

Paasvakantie

Wegwijs infogids 2017

Bestel Stratenboek Herent